KAKO SOCIALNI IN OSTALI DEJAVNIKI VPLIVAJO NA POJAV KARIESA?

KAKO SOCIALNI IN OSTALI DEJAVNIKI VPLIVAJO NA POJAV KARIESA?

Karies oz. zobna gniloba je infekcijska bolezen, ki nastane zaradi kariogenih bakterij. Te se zadržujejo v ustni votlini v obliki mehkih oblog, ki niso redno odstranjene iz površine zob. Kadar so ob tem prisotni še drugi okolni in sociološki dejavniki, ima določena oseba lahko še večje tveganje za pojav kariesa.
Ali ste vedeli?
Karies povzročajo kariogene bakterije, zraven pa morajo biti prisotni še določeni drugi rizični dejavniki dispozicije.

Karies je multivzročna bolezen

Karies se lahko kaže kot simptom splošnega obolenja osebe zaradi porušenega ravnotežja v telesu. Življenjski pogoji celotne skupnosti razvitih držav so nagnjeni k procesirani in umetni hrani s preveč ogljikovimi hidrati in sladkorji, kar se danes odraža v večjem pojavu kariesa. Nastane zaradi ogromno manjših dejavnikov, ki pa lahko v seštevku pri eni osebi pripeljejo do obolenja (prehrana, življenjski pogoji, ustna higiena, socialni status, …).

kisli lepljivi bonboni

To je stanje, ko zoba ni več možno ozdraviti zgolj z odstranitvijo kariesa in plombo.

1. Kako starost vpliva na pojav kariesa?

Skozi vse življenje posameznika se tveganje za pojavnost kariesa spreminja. Spreminjajo se predvsem pogoji za njegov nastanek. 

Največja pojavnost kariesa je v otroštvu in mladosti opazna med 7. in 12. letom ter kasneje med 15. in 20. letom. Pri starejših se tveganje za njegovo pojavnost poveča med 50. in 60. letom. 

Na mlečnih zobeh karies pogosteje in hitreje nastaja kot kasneje v življenju. Karies mlečne petice se pogosto seli na ploskev novo izrasle stalne šestice, ki je v stiku s petico, zaradi zastajanja hrane na tem mestu.

Kariesa mlečnih zob ne moremo primerjati s kariesom stalnih zob, saj so pogoji za njegov nastanek v teh starostnih obdobjih nekoliko različni.Že sestava mlečnega zoba je nekoliko manj odporna na bakterije.

2. Kako spol vpliva na pojavnost kariesa?

Ženske imajo na stalnih zobeh več kariesa kot moški, medtem ko mlečnem zobivju ni posebne razlike med dečki in deklicami. 

Vpliv na razlike v pojavnosti kariesa med spoloma imajo tudi hormoni tako na sistemskem kot lokalnem nivoju. Več mucina vsebuje slina, bolj je gosta. 

Več žensk ima slino, ki je bolj kisla kot pri moških.

3. Kako določena fiziološka stanja vplivajo na pojav kariesa?

Določena fiziološka stanja lahko s sabo prinesejo večjo pojavnost kariesa. Spodaj so našteta določena življenjska obdobja, ko lahko nastaja več kariesa pri posameznikih. 

1. Puberteta

V puberteti naraste nivo spolnih hormonov, s tem se poveča simpatikotonus, predvsem ob koncu pobertete. Pri najstnikih je opazna porast kariesa glede na ostale skupine ljudi.

2. Klimakterij

V času menopavze se zopet poveča nivo simpatikotonusa in s tem pojavnost kariesa. To je predvsem vidno med 50. in 60. letom.

3. Nosečnost

Ljudska modrost pravi, da »Nosečnost stane mati en zob!«. Vendar to ne drži, kvečjemu je ravno obratno, saj deluje celo protektivno. Kalcij, ki ga potrebuje zarodek, prihaja iz kostnine in ne zob. Zobje ostajajo iste strukture kot so bili pred nosečnostjo.

Problem je lahko edino v tem, da lahko nosečnice spremenijo način prehrane, npr. veliko bolj in pogosteje posegajo po sladki hrani. To bi lahko prispevalo k večjemu pojavu za karies.

Kvečjemu je lahko problem med nosečnostjo želodčni refluks, ki povzroča kisla usta. To lahko povzroči kislinsko erozijo zob (topljenje zobne substance). Zobje, ki so erozivno prizadeti in kjer je izpostavljen dentin, pa so lahko bolj podvrženi hitrejšemu nastanku kariesa.

4. Narodnost in karies

Zanimivo je, da imajo na primer plemena, ki so na nižji civilizacijski stopnji, manj kariesa, kot ljudje v razvitejših državah.

Nižje razvite civilizacije imajo manj kariesa. Vzrok za to lahko najdemo v vrsti in načinu njihove prehrane. Jedo več surove hrane (več zelenjave in sadja) ter manj ogljikovih hidratov. 

Primitivna priprava surove hrane je nekoliko drugačna od te, ki jo poznajo razvitejše civilizacije. Primitivna priprava hrane pomeni, da je potrebno hrano še vedno temeljito prežvečiti, kar vzpodbuja iztok sline iz žlez slinavk, večjo prekrvavljenost parodoncija (dlesni) in fiziološko čiščenje zob. Vse to so ugodni in protektivni dejavniki, ki delujejo proti nastanku kariesa.

5. Dednost in karies?

Genetika ima tudi določen vpliv na pojavnost kariesa. To je predvsem pomembno, ko govorimo o anatomskih različicah zob. Zobje so med posamezniki različni, nekateri imajo bolj razbrazdano grizno povrišino, z veliko jamicami in brazdami, drugi pa ne. Vse te brazde lahko predstavljajo zastojna mesta, kjer se zadržujejo kariogene bakterije in kjer lahko hitreje prične nastajati karies.

Nekateri zobje so dobro mineralizirani, bolj rumeni in tudi bolj odporni na karies. Malakotični zobje pa so mlečno bele barve, bolj krhki, slabo mineralizirani in bolj podvrženi kariesu. 

Dedne anomalije zob prav tako posredno vplivajo na pojavnost kariesa. Govorimo o posebni zgradbi zoba, ki odstopa od normalnega (hipoplazije, displazije, itd.).

Dedne malformacije zob so Skleninske hipoplazije, dentinogenesis imperfecta, amelogenesis imperfecta,...

6. Poklic in karies

Ali ste vedeli, da imajo nekateri poklici lahko večje tveganje za pojav kariesa. Na primer peki, slaščičarji in vsi, ki imajo opravka z moko (vsebuje bakterijo lactobacillus acidofilus), imajo lahko več kariesa. Stalno pokušanje hrane in prisotnost moke v zraku prispevata k večjemu tveganju za  pojav kariesa.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.