KAKO SKRBETI ZA ZOBNO ŠČETKO?

KAKO SKRBETI ZA ZOBNO ŠČETKO?

Ščetkanje je pomembno dnevno opravilo in del osebne higiene. Odstranjevanje zobnih oblog je ključnega pomena pri varovanju zob pred nastankom zobne gnilobe in vnetih dlesni. Vse to pa terja svoj davek pri obrabi zobne ščetke, ki jo je vsekakor potrebno menjati na nekaj časa.
Ali ste vedeli?
Zobno ščetko je priporočljivo menjati na 3-4 mesece, če zacveti pa še prej.

Ali bakterije na zobni ščetki škodijo našemu zdravju?

Znanstveniki so že nekaj let raziskovali, ali bakterije, ki se nabirajo na zobni ščetki, lahko škodijo ustnemu in sistemskemu zdravju. 

Na zobni ščetki se znajde ogromno različnih bakterij iz ustne votline lastnika ščetke kot tudi nekaj organizmov iz okolja, kjer se zobna ščetka shranjuje. Človeško telo je konstantno izpostavljeno mikrobom. Telo se lahko proti infekciji brani s pomočjo imunskega sistema.

Še vedno pa ni dovolj študij, ki bi zagotovo potrdile, da lahko s prenosom bakterij iz ščetke nastanejo oralne ali sistemske okužbe. 

Kljub vsemu preventiva nikoli ne škodi, zato obstajajo osnovna vodila, kako skrbeti za vašo zobno ščetko. Nekaj posebnih vodil obstaja za ljudi z oslabljenim imunskim sistemom.

Kako skrbeti za zobno ščetko?

Ustna votlina predstavlja dom milijonom različnih organizmov.

Kako uporabljati zobno ščetko?

Po ščetkanju je treba zobno ščetko temeljito oprati in dobro posušiti. Glavo držite pod toplo vodo, dokler na ščetki ni nobene sledi o zobni pasti več. 

Ščetka mora biti tudi po nekaj mesečni uporabi videti kot nova.Brez zasušenih ostankov zobne paste, plesni in razcvetelih ščetin.

Ali ima vaša zobna ščetka črne madeže?

Morda ste opazili, da so se na vaši navadni ali električni zobni ščetki pojavili črni madeži ali pike? Da, tudi zobna ščetka lahko splesni. V tem primeru jo vrzite stran in kupite novo. Možno je tudi, da plesen ni takoj opazna in jo težko opazite, vse je namreč odvisno od vrste plesni, ki se je razvila na ščetki.

Kako torej preprečiti razvoj plesni na zobni ščetki? Sterilizacija oz. dezinfekcija ščetke bi bila potrebna po vsaki uporabi ščetke, saj jo vedno znova zmočimo in izpostavimo različnim organizmom, ki imajo zopet dobre pogoje za rast in razmnoževanje. Ker je to dokaj nepraktično, obstaja še drug način preprečevanja nastanka plesni. Da se plesen ne razvije, ji je potrebno odvzeti pogoje za njeno razmnoževanje, to je vodo. Zobno ščetko preprosto pustite na zraku, da se posuši.

Nekaj časa je potrebnega, da se popolnoma mokra zobna ščetka posuši na normalni sobni temperaturi. Poleg tega je potrebnega še nekaj dodatnega časa, da je suha ščetka suha tako dolgo, da pobije mikroorganizme na ščetki. Po tem ko smo ščetko zmočili, lahko traja od 12 do 16 ur, da ščetine postanejo dovolj suhe, da se prepreči razvoj plesni. 

Če na primer shranjujete zobno ščetko v tuš kabini lahko nastane problem. Zobna ščetka je zaradi na primer pogoste uporabe tuša tekom dneva pogosteje vlažna in se nikoli ne uspe posušiti do konca. 

Prav tako lahko nastane problem s plesnijo, kadar isto ščetko uporabljate trikrat ali večkrat na dan. V takšnem primeru imejte raje dve zobni ščetki na razpolago. Sicer pa ne pozabite, da prepogosto ščetkanje prav tako ni zdravo za vaše zobe in dlesni, kar pomeni, da enostavno omejite ščetkanje na maksimalno dvakrat na dan. S tem bo tudi vaša ščetka v boljšem stanju in bo zdržala dlje časa.

Plesen se bo hitreje pričela nabirati tudi na ščetinah, ki so že stare, saj postanejo razcvetele in porozne.

Zobna ščetka mora biti torej dovolj časa suha, da se prepreči razvoj plesni. Idealno bi bilo okoli 24 ur.

Kako pogosto menjamo zobno ščetko?

Pomembno je, da ščetko redno menjamo. Zobno ščetko je dobro menjati na 3 do 4 mesece, oziroma prej, če so ščetine postale upognjene. S tako ščetko nismo več efektivni pri ustni higieni, lahko pa si tudi poškodujemo dlesni.

Nekatere zobne ščetke imajo na ščetinah barvne indikatorje, ki opozorijo na to, kdaj je potrebno ščetko zamenjati. Na to nas opozorijo nastale vidne mikrorazpoke in obledelost ščetin.

Ne uporabljajte zobne ščetke, ki je razcvetela.

Kakšno je primerno mesto za shranjevanje zobne ščetke?

Zobne ščetke shranjujte v kozarcu v pokončni legi z glavami obrnjenimi navzgor in jih pustite, da se posušijo na zraku. Glave zobnih ščetk naj se med sabo ne dotikajo. 

Obstajajo tudi posebni nosilci s pokrivalom za shranjevanje več ščetk hkrati, ki se namestijo na omarico ali steno. Zobne ščetke vseh družinskih članov se lahko nanj obesijo z glavami. Zrak v njem še vedno kroži in omogoči, da se ščetke posušijo pred njihovo naslednjo uporabo.

Najbolje je, da so zobne ščetke shranjene v omarici oz. v zaprtem zračnem prostoru.

Ščetko shranjujte na mestu oddaljenem od toaletne školjke. Z izplakovanjem se po zraku širijo fekalne bakterije in tako pristanejo na ščetki. 

Prav tako ne shranjujte zobne ščetke na mestih, kjer bi bila pogosto izpostavljena vodi ali pari (npr. v tuš kabinah).

Ali je potrebno uporabljati pokrivala?

Ne uporabljajte pokrival. Pokrivala, ki jih dobite zraven ščetke ne omogočajo dobrega sušenja ščetin, zato ščetka predolgo ostaja vlažna, kar olajša pogoje za razmnoževanje bakterij in plesni.

Pokrivala, ki jih dobite zraven zobne ščetke, so uporabna le kot zaščita glave pri potovanju.

posebna priporočila glede nege zobne ščetke?

Zgolj iz preventivnih razlogov je posebno ravnanje z zobno ščetko priporočljivo za določeno skupino ljudi, to so ljudje z oslabljenim imunskim sistemom (npr. zaradi kemoterapije, radioterapije, infekcijskih bolezni, itd.). 

Posebna priporočila:

  1. Menjava zobne ščetke na 3-4 mesece.
  2. Splakovanje zobne ščetke pred uporabo z antibakterijsko ustno vodo. Namakanje zobne ščetke v antibakterijski ustni vodi po njeni uporabi zmanjša število bakterij na ščetki.
  3. Uporaba zobnih ščetk za enkratno uporabo.
  4. Uporaba UV čistilcev zobnih ščetk.
Kot že omenjeno, so ta priporočila zgolj opcijska, saj trdnih znanstvenih dokazov glede razvoja sistemskih ali ustnih boleznih zaradi povečanega števila mikroorganizmov na zobni ščetki, ni.

Trenutno ni študij, ki bi dokazale, da ima namakanje zobne ščetke v antibakterijske ustne vode ali uporaba UV čistilcev zobnih ščetk negativen ali pozitiven učinek na oralno ali sistemsko zdravje.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.