KAKO PREVERITI, ALI SO ZA BOLEČINE ODGOVORNI SINUSI ALI ZOBJE?

KAKO PREVERITI, ALI SO ZA BOLEČINE ODGOVORNI SINUSI ALI ZOBJE?

Kaj so sinusi?

Sinusi so prazne votline, ki se nahajajo okoli nosu in nad očmi. Sinusi so obloženi s tanko rožnato sluznico, podobno tisti v ustni votlini. 

Vedno kadar vdihnemo skozi nos, zrak potuje skozi sinuse in na koncu pride do pljuč. Zrak se v sinusih ovlaži in segreje, preden vstopi v pljuča. 

Telo ohranja sluznico sinusov zdravo, kljub vlažnem in temnem prostoru, ki ga imajo bakterije sicer najraje. Včasih pa se zgodi, da se ob pravih pogojih bakterije razmnožijo. Ko se sluznica, ki pokriva sinuse, okuži, se poslabša izločanje sluzi. 

Nabrana sluz v sinusih povzroča neudoben občutek in zagotavlja pogoje za rast bakterij, kar vodi v nastanek vnetja sinusov oz. sinuzitis. To se na primer zgodi tudi ob prehladu.

Ali lahko infekcija sinusov povzroči bolečino v zobeh?

Po temeljitem zobozdravniškem pregledu, se lahko izkaže, da so zobje popolnoma zdravi in da se je bolečina okoli zob pojavila zaradi vnetja maksilarnega sinusa (sinus, ki se nahaja v zgornji čeljusti blizu nosne votline).

Korenine zgornjih zob se lahko nahajajo zelo blizu sinusov in v nekaterih primerih celo segajo vanje. Ob vnetju sinusne sluznice lahko bolečina projecira v zobe.

Na rentgenskem posnetku zob se poskuša poiskati vzrok in določiti vzročni zob. S kliničnimi testi se lahko tudi preveri vitaliteto zob in se pregleda okolna mehka tkiva. Če so zobje brez kariesa ali plomb in izgledajo zdravi, poskušamo poiskati vzrok bolečine drugje. 

Bolečina pri sinuzitisu je dolgotrajna in spreminjajoča (se izboljša ali poslabša ob spremembi položaja glave, npr. ko sedemo ali ko vstanemo) in je prisotna okoli zgornjih zadnjih zob. 

Zdravljenje sinusitisa

Sinusitis je mogoče zdraviti na različne načine, odvisno od vzroka, ki ga je povzročil. Običajno pa se priporoča uporaba vlažilca zraka, inhalacije za pospešitev izločanja sluzi iz sinusov, uporabo nosnih pršil (Operil, itd.) in antibiotiki, če gre za bakterijsko okužbo, ki pa jih seveda predpiše zdravnik.

Včasih se kljub "zobobolu" ne najde oprijemljivega vzroka v zobeh samih. Vzrok je lahko sinuzitis.

Ali lahko oboleli zob povzroči bolečino v sinusih?

Včasih je med koreninami in sinusom le tanka membrana, kar pomeni, da se infekt lahko hitro širi. Nastanek sinusitisa zaradi slabih zob pa je le ena od možnih vzrokov njegovega nastanka.

Periapikalna ali periodontalna vnetja zgornjih zadnjih zob lahko segajo v maksilarni sinus. 20 % maksilarnih sinusitisov ima vzrok v zobeh. Infekcija ob zobu torej prodre skozi dno bližnjega sinusa in se prenese vanj. 

Iz rentgenske slike (ortopana) ne moremo zagotovo trditi ali je infekcija zares v sinusu, saj je slika dvodimenzionalni posnetek trodimenzionalnih struktur. Kljub temu, da so korenine zob na rentgenski sliki prikazane v sinusu, ni nujno res. Lahko ga obhajajo, a slika tega ne pokaže, ker se strukture prekrivajo. 

bolani zobje lahko v redkih primerih povzročijo maksilarni sinusitis.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.