KAKO JE ZGRAJEN NAJBOLJ KOMPLEKSEN SKLEP V TELESU?

KAKO JE ZGRAJEN NAJBOLJ KOMPLEKSEN SKLEP V TELESU?

Senčna kost (temporalna kost) in spodnja čeljustnica (mandibula) sestavljata enega najbolj kompleksnih sklepov v človeškem telesu, to je čeljustni sklep ali tako imenovani temporomandibularni sklep. 
Ali ste vedeli?
Kadar je čeljustni sklep obolel ali poškodovan, govorimo o temporomandibularnih motnjah.

Zakaj je čeljustni sklep tako kompleksen?

Čeljustni sklep je najbolj kompleksen sklep v telesu z razlogom. Spodnja čeljust je edina kost, ki prečka središčnico telesa in hkrati sestavlja dva sklepa, levi in desni čeljustni sklep. Na primer komolčni sklep, je eden na desni strani, drugi pa na levi strani, in vsaki sklep sestavljajo ločene kosti. Premikamo lahko le eno roko ali pa obe, medtem ko pri čeljustnem sklepu to ni možno, saj se seveda vedno lahko gibljeta le oba hkrati. 

Zgornja čeljust je fiksirana k preostalemu delu lobanje in se ne premika. Tu leži del čeljustnega sklepa, ki je vbočen in fiksen. 

Spodnja čeljust pa se premika. Na lobanjo jo vežejo mišice, kite in vezi. Spodnja čeljust ima poseben del imenovan kondil z okroglo glavico, ki je del čeljustnega sklepa. Kondil nalega v ležišče zgornje čeljustnice, vmes pa se nahaja hrustančni sklepni disk.

Delovanje čeljustnega sklepa

Čeljustni sklep deluje na dva načina. 

Spodnja čeljust se odpira in zapira kot tečaj (kot zapiranje in odpiranje vrat). To se dogaja med govorom in žvečenjem. 

Drugi pa je translacijski gib, to je ko spodnja čeljust drsi naprej in navzdol. Usta se takrat široko odprejo.

 

Sklepni disk loči dve kostni površini. sklepna glavica kondila tako gladko drsi po sklepni površini, brez bolečine.

Kaj premika čeljustni sklep?

Ogromno število mišic, ki so pripete na obrazu, lobanji in vratu deluje hkrati in premika spodnjo čeljust, z namenom, da lahko govorimo in se prehranjujemo.

Mišice, ki sodelujejo s čeljustnim sklepom so ene najmočnejših mišic v telesu, posebno glede na njihovo velikost. Žvečenje korenja, surovega mesa ali drobljenja lupin oreškov zahteva veliko moč.

Te mišice pa kljub vsemu uspejo skupaj z bilijoni živčnih vlaken obdržati zobe v kosti. Zobe lahko zavedno ali nezavedno (nočno škrtanje in stiskanje zob, t.i. bruksizem) stisnemo skupaj prav s pomočjo mišic in živcev. Nezavedno stiskanje zob ponoči je lahko tako močno, da lahko rezultira v pojavu migrenskih glavobolov. 

Delovanje čeljustnega sklepa je lahko povezano s številnimi motnjami. Sklep lahko poka med odpiranjem in zapiranjem ust oz. lahko se pojavi mnogo simptomov in znakov povezanih z njegovim obolenjem (artritis, …). V tem primeru govorimo o motnjah v čeljustnem sklepu oz. temporomandibularnih motnjah.

Posameznikovo stanje oz. zdravje čeljustnega sklepa je odvisno od anatomije čeljusti in lobanje, postavitve zob ter dnevnih navad.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.