KAKO IZGLEDA MRTEV ZOB IN KAKO VEMO ALI GA IMAMO?

KAKO IZGLEDA MRTEV ZOB IN KAKO VEMO ALI GA IMAMO?

Zobni živec se lahko okvari in vname. V takšnem primeru lahko pride tudi do hudega zobobola. Takšno stanje živca je velikokrat nepovratno, kar pomeni, da je potrebno inficiran zobni živec odstraniti. Mrtvi zob je potrebno endodontsko zdraviti ali pa ga izpuliti.
Ali ste vedeli?
Mrtev zob pomeni, da je zobni živec v njem odmrl.  

Kako vemo ali je zob mrtev? 

Živ zob ima v sredini zobni živec, ki je vitalen (živ) in kateri nam pove, da je sladoled mrzel in čaj vroč. Zdi se smiselno, da zob, ki nima živca, ne more več boleti.
 
Problem nastane s prostorom, kjer je živec ležal. Sedaj je v njem odmrlo tkivo, ki ga okužijo bakterije, te pa lahko preidejo tudi na konico vrška korenine, kjer okužijo še kostnino. Tako lahko nastane granulom.  
 
Mrtev zob je lahko tudi povsem asimptomatski, kar pomeni, da sploh ne vemo, da ga imamo in popolnoma nič ne boli.

 

Ali je potrebno mrtev zob zdraviti?

Mrtev zob je kot bomba, za katero nikoli ne vemo, kdaj se bo sprožila. Nikoli ne moremo vedeti, kdaj lahko izbruhne simptomatika, povezana z njim. Torej mrtve zobe je potrebno pozdraviti! Dobro je, da se mrtve zobe čim prej pozdravi, saj se tako lahko prepreči morebitno temnenje zoba in težje infekcije (pojav granulomov, abscesov, itd.).

Obstajata dva načina zdravljenja mrtvih zob. Prvi je endodontija, drugi pa odstranitev takšnega zoba, če je endodontija neuspešna ali je zob tudi drugače prizadet.

Mrtev zob ne pomeni, da je zob "zanič", še vedno se ga lahko uspešno pozdravi in lahko funkcionira v ustni votlini še vrsto let brez posebnih težav.

Kako izgleda mrtev zob?

Mrtve zobe, ki so asimptomatski, sami ne morete ločiti od preostalih zdravih vitalnih zob, predvsem če so popolnoma iste barve kot vsi ostali zobje.

Mrtvi zobje radi potemnijo, kar je problematično predvsem iz estetskega vidika, posebno, če govorimo o sprednjih zobeh.

Zdravljen Temen mrtvi zob je možno beliti. Možna je tudi izdelava luske ali prevleke. Vse je seveda odvisno stanja zoba.

mrtev zob

Zakaj zob odmre?

Obstaja več razlogov, kdaj lahko zobni živec odmre:

Poškodbe zob. Če se ob udarcu v zob le ta prestavi in se ob tem poškoduje ali prekine zobni živec na konici zobne korenine, kjer živec prehaja v sam zob, se prekine oskrba zoba in ta odmre. 

Zobna gniloba. To je najpogostejši vzrok, da zob odmre. Ko zobna gniloba napreduje proti zobnemu živcu, ga okvarja, dokler njegova obrambna sposobnost ni več zadostna in le ta popolnoma odmre.

Obraba zob. S staranjem se tudi zobje naravno obrabljajo. Pri zelo močni obrabi, predvsem bruksistih (ljudeh, ki škrtajo z zobmi ponoči ali/in podnevi). V teh primerih se pogoste in velike sile pojavijo na zobe, drobne žile, ki se nahajajo v sklopu zobnega živca, se stisnejo, kar zmanjša dotok krvi v zob. To okrni njegovo prehrano in zob odmre. 

Zob lahko v vseh primerih odmre počasi brez bolečine ali pa se odmiranje pokaže kot zobobol.

Kaj se dogaja z nezdravljenim mrtvim zobom?

Zob na neki točki dokončno odmre in takrat zobobol mine, a le za nekaj časa. Sedaj ima zob znotraj svoje lupine mrtev živec, ki začne počasi “gniti”. Bakterije pričnejo z razkrojem mrtvega tkiva, saj v takšnem zobu ni več prekrvavitve in potem takem tudi ne ustreznega imunskega sistema, ki bi skrbel za obrambo v času bakterijskega napada. 

Infekcija se iz kanala zoba širi proti konici korenine v kost, kjer se sčasoma izrazi kot granulom. Takšen mrtev zob postane občutljiv na ugriz, kasneje pa lahko začne zopet spontano boleti.

Možen je tudi nastanek otekline, ki je omejena ali pa se razširi, ko zatečejo mehka tkiva (lica, ustnice, itd.). Kako hitro se prične tvoriti absces zaradi mrtvega zoba je nepredvidljivo. Pri nekaterih v nekaj dneh, pri drugih lahko traja leta.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.