KAKO NA ENOSTAVEN NAČIN IZBOLJŠATI VIDEZ VAŠIH ZOB Z VISOKOESTETSKIMI PLOMBAMI?

KAKO NA ENOSTAVEN NAČIN IZBOLJŠATI VIDEZ VAŠIH ZOB Z VISOKOESTETSKIMI PLOMBAMI?

Visokoestetske plombe so bele plombe, s katerimi spremenimo obliko in barvo zoba in s tem bistveno pripomoremo k izboljšanju videza nasmeha.
Ali ste vedeli?
Z izdelavo visokoestetskih plomb v vidnem področju najbolj ohranjamo naravno zobno substanco.

Kdaj se izdelujejo visokoestetske plombe?

Pri visokoestetskih plombah v vidnem področju zob je potrebno nekoliko več načrtovanja, spremenjen postopek nanašanja kompozita in dodelano končno poliranje, če želimo ustvariti nevidno plombo. 

Gre za popolno integracijo umetnega materiala z naravno strukturo zoba. Kompozitni bel material prilepimo na zob in ga strdimo z modro lučko. 

S tem postopkom ohranjamo zobna tkiva v največji možni meri.

Najpogosteje se visokoestetske plombe naredi za:

  1. izboljšanje videza zabarvanih in odkrušenih zob, 
  2. zaprtje prostorov med zobmi,
  3. podaljševanje zob,
  4. spremembo obliko in barve zoba,
  5. spremembo črnih plomb v bele,
  6. zaščito zobnega vratu pri umaknjenih dlesnih,
  7. dograditev odlomljenega zoba.
Z izdelavo visokoestetskih plomb v vidnem področju lahko podaljšamo čas do izdelave manj konzervativnih metod, kot so brušenje zob in izdelavo prevlek. Plombice so lahko dobra rešitev tudi pri mladini in otrocih, ki še rastejo in kateri so pogosto pod ortodontsko obravnavo, ko se zobje še premikajo.

Kako se naredi estetsko plombo?

Načeloma je potrebno malo ali nič brušenja zoba, izjema je, če je potrebno odstraniti karies in stare zalivke.

Površino zoba se pojedka za nekaj sekund, s čimer se ustvari hrapavost površine, ki omogoča boljše lepljenje kompozita. Nato se nanese lepilo, ki se ga strdi z modro polimerizirajočo lučko. Na lepilo se nato nanese kompozit, ki se ga oblikuje v primerno obliko ter se ga na koncu strdi z modro lučko.  

Na koncu sledi še poliranje plombe do visokega leska in prilagoditev oblike s svedri in diski, ki naredijo gladko, lepo in dobro integrirajočo restavracijo s preostalim zobovjem.

Generalno gledano gre pri izdelavi visokoestetskih zalivk za isti postopek kot pri vseh ostalih belih zalivkah, ki se jih danes izdeluje v modernem zobozdravstvu.

Razlike med visokoestetskimi zalivkami na sprednjih zobeh in zalivkami na zadnjih zobeh, kjer estetika kljub temu ne igra odločilne vloge, je predvsem v plastenju materiala, izbiri barve ter opačnosti. Zaradi omenjenega faktorja je takšne zalivke vseeno veliko težje izdelati kot se morda zdi na prvi pogled in zahtevajo več časa ter izurjenosti.

Zobozdravnik uporabi barvno lestvico, s pomočjo katere izbere pravo barvo kompozitnega materiala, s katerim bo restavriral zob.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.