KAKO HITRO PRIČNEJO DELOVATI ANTIBIOTIKI PRI OKUŽENEM ZOBU?

KAKO HITRO PRIČNEJO DELOVATI ANTIBIOTIKI PRI OKUŽENEM ZOBU?

Zakaj so antibiotiki potrebni?

Okužba zoba ali zobni abces je posledica bakterij, ki vstopajo v prostor, kjer leži zobni živec in povzročajo njegovo vnetje. To lahko vodi v nastanek gnojenja v področju okoli korenine, kar se imenuje zobni absces. Zob, ki je okužen, je treba koreninsko zdraviti ali pa ga odstraniti, če njegova ohranitev ni možna.

V primeru tovrstnih okužb in pojava abscesa, se pogosto predpiše tudi antibiotike, da zmanjšajo koncentracijo bakterij na mestu okužbe. Obstajajo dve vrsti antibiotikov. Prva skupina antibiotikov je bakteriostatična (zmanjšajo rast bakterij), druga skupina pa je baktericidna (bakterije ubijejo).

Skupaj z antibiotiki so pogosto predpisani še analgetiki, ki blažijo bolečino. Učinek analgetikov je v nekaterih primerih v začetku kratek, zaradi prisotnosti same okužbe in se izboljšuje, s tem ko se okužba manjša.

KAKO HITRO PRIČNEJO DELOVATI ANTIBIOTIKI PRI OKUŽENEM ZOBU?

Kako hitro torej antibiotik prične delovati?

Običajni ali povprečni čas, ki je potreben da antibiotik prične delovati na zobni absces ali okužbo, je od 24 do 48 ur.

Čas, potreben za začetek delovanja antibiotika je odvisen od številnih dejavnikov. Antibiotiki se primarno uporabljajo za zmanjšanje števila bakterij in ne zmanjševanje bolečino. Za lajšanje bolečine se predpišejo nesteroidna protivnetna zdravila (Ibuprofen, Nalgesin. itd.).

 

 

V nekaterih primerih, kjer je okužba nastala zaradi aerobnih in anaerobnih bakterij, sta potrebni dve vrsti antibiotikov. V primeru zobne okužbe z oteklino se čas, potreben za delovanje antibiotika, podaljša, saj so za okužbo krive dve vrste bakterij, aerobne in anaerobne (rastejo tudi brez kisika).

Dejavniki, ki vplivajo na hitrost delovanja antibiotikov:

  • vrsta antibiotika (bakteriostatični ali bakteriocidni),
  • biološka uporabnost zdravila,
  • vrsta in širjenje okužbe (lokalno ali sistemsko),
  • upoštevanje navodil za uporabo antibiotikov.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.