KAKO DOJENJE VPLIVA NA RAZVOJ OTROKA?

KAKO DOJENJE VPLIVA NA RAZVOJ OTROKA?

Kako dojenje vpliva na otrokov razvoj?

Za pravilen razvoj čeljusti in zob je dojenje zelo pomembno, saj dojenje aktivira mišice in jezik. Če je mati prisiljena hraniti otroka s stekleničko naj uporablja majhno, prsni bradavici podobno dudo z majhno odprtino. Tekočina v steklenički pa mora biti nesladkana in stekleničkine dude nikoli ne namakamo v sladkor, med ali sok.

Odvisno od tega, kako dolgo se otroka doji, se lahko v kasneje v otrokovem življenju razvijejo spalna apneja, kariesi, težave z govorom, težave s čeljustnim sklepom, demenca in težave v obnašanju in čustvovanju.

Dojenje omogoča primeren razvoj otrokove ustne votline, dihalnih mišic in dihalni poti.

Gibanje jezika med dojenjem zagotavlja pravilno požiranje, poravnavo zob in oblikovanje neba. Takšno gibanje jezika je možno  le pri dojenju in ni enako pitju po stekleničkah, dudanju ali uporabi lončkov za učenje pitja.

Dlje kot se otroka doji, večja je verjetnost ugodnega razvoja ustne votline, ki bo zagotovil dovolj prostora za izrast vseh zob, brez tesnega stanja, normalno okluzijo in široko odprta zgornja dihala.

Kaj se zgodi, če se ustna votlina ne razvije pravilno?

  1. Nastaneta lahko nepravilen položaj jezika in nepravilno požiranje. To zahteva govorno terapijo in ortodontske posege.
  2. Slaba okluzija lahko sproži težave v čeljustnem sklepu, bolečine, obrabo zob ter sčasoma tudi njihovo preobčutljivost.
  3. Razvije se nepravilen govor. Potrebna je govorna terapija.
  4. Nastane lahko obstruktivna spalna apneja. Zgornje dihalne poti se niso dovolj razvile in hitro kolabirajo med popolno relaksacijo mišic v času globokega spanca.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.