KAKO BREZZOBOST VPLIVA NA SISTEMSKO ZDRAVJE?

KAKO BREZZOBOST VPLIVA NA SISTEMSKO ZDRAVJE?

Brezzobost je pomemben dejavnik, povezan s kakovostjo življenja, prehranjevanjem, socialnimi interakcijami in splošnim sistemskim zdravjem posameznika.
Ali ste vedeli?
Znanstveni dokazi o povezavi med ustnim in sistemskim zdravjem naraščajo.

BREZZOBOST IN NJEN VPLIV NA USTNO IN SISTEMSKO ZDRAVJE

Prisotnost bakterijskega biofilma na zobnih protezah je lahko povezan s proteznim stomatitisom, kot tudi z bolj resnimi zdravstvenimi stanji.

Patogene bakterije, ki jih najdemo v ustni votlini so lahko vpletene v nastanek bakterijskega endokarditisa, aspiracijske pljučnice, kronične obstruktivne pljučne bolezni, generalizirane okužbe dihal in drugih sistemskih bolezni.

Obstajajo dokazi o patogenosti bakterijskega biofilma, ki nastane na zobnih protezah.

Kako preprečiti škodljiv vpliv biofilma na protezah?

Z izgoraj omenjenih dejstve je zelo pomembno, da se vseskozi skrbi za ustrezno higieno protez. Tedensko temeljito čiščenje protez (čiščenje proteze z mehko ščetko za proteze, ultrazvočno čiščenje proteze v čistilni raztopini za proteze) znatno bolj zmanjša število bakterij v primerjavi z samo dnevno kemično dezinfekcijo protez (čistilne tablete za proteze). Prav tako je pomembno, da se ne pozabi na odstranjevanje biofilma na zobeh in ustni sluznici, zato je pomembno, da se dnevno očisti tudi morebitne preostale zobe v ustni votlini in se naredi nego ustne sluznice s posebno gobico, ki je temu namenjena.

Priporočena metoda ustne higiene je lahko izvedljiva in predstavlja dobro strategijo za zmanjšanje nastanka aspiracijske pljučnice posebno pri starejših, ki potrebujejo dnevno nego in pomoč. 

Dobra higiena proteze in ust torej pomembno vpliva na splošno sistemsko zdravje, že tako imunsko slabše odpornih starejših oseb.

Primer čistilnih gobic za čiščenje ustne sluznice pri oslabelih starejših osebah, ki potrebujejo vsakodnevno pomoč pri negi.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.