KAKO BLAŽITI BOLEČINO V USTNI VOTLINI PRI OTROCIH?

KAKO BLAŽITI BOLEČINO V USTNI VOTLINI PRI OTROCIH?

Bolečina v ustni votlini je zelo neprijetna, zato lahko otroku pomagamo na vrsto načinov že pred obiskom zobozdravnika. Pred uporabo lekarniških zdravil se posvetujte z otrokovim pediatrom.
Ali ste vedeli?
Zobje lahko bolijo zaradi kariesa, tujkov zagozdenih med zobe ali dlesni, fiksnega aparata, itd.

1. Bolečina zaradi tujka v dlesni

Včasih lahko tujek (npr. koruzna lupina) pod dlesnijo ali med zobmi povzroča boleče dlesni, zaradi česar lahko nastane tudi oteklina. 

Nežno ščetkanje, splakovanje ust s toplo vodo in uporaba medzobne nitke lahko pomagajo odstraniti tujek in zmanjšajo oz. odpravijo bolečino. Rahla bolečina je lahko še vedno prisotna nekaj časa, a po odstranjenem vzroku kmalu izzveni. 

Če tujka ne uspete odstraniti sami, obiščite zobozdravnika.

2. Zobobol pri otroku

1. OBKLADKI. Če otroka boli mlečni zob, potem lahko pomagate otroku blažiti bolečino z obkladki. Nekateri zoboboli se odzovejo bolje na hladne, drugi pa na mrzle obkladke. Položite mrzli obkladek na otrokova lica za nekaj minut in opazujte ali zmanjša bolečino. Če pomaga, naj otrok žvrklja mrzlo vodo, če ne pomaga pa toplo vodo. 

2. SLANA VODA. Slana voda pomaga zmanjšati oteklino dlesni. Če otrokove dlesni delujejo vneto dodajte 1 čajno žličko soli v skodelico vode, nato jo naj žvrklja nekaj 1 minuto in na koncu izpljune.

 

3. PROTIBOLEČINSKE TABLETE IN SIRUPI. V primeru močnega zobobola lahko otroku pomagate tudi z analgetiki, kot sta acetaminofen ali ibuprofen. Zdravili delujeta protibolečinsko in protivnetno. Vedno preberite navodila za uporabo ali sledite navodilom pediatra oz. zobozdravnika. Pri otrocih se zdravila odmerjajo glede na telesno težo.

4. MAZILA Z ANESTETIKOM. V lekarni se dobijo tudi mazila z lokalnim anestetikom benzokainom, ki lahko lajša bolečino, vendar se pred uporabo posvetujte s pediatrom, posebno, če je otrok mlajši od 2 let.

5. MEHKA HRANA. Otrok z zobobolom pogosto odklanja hrano, ker se bolečine takrat ojačajo. V takšni situaciji mu raje ponudite mehko hrano, saj trda hrana draži dlesni in zobe, kar poslabša stanje. Izogibajte se začinjeni hrani.

Vsekakor pa za nujne primere vedno pokličite v ambulanto in čim prej obiščite zobozdravnika.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.