KAJENJE IN USTNO ZDRAVJE

KAJENJE IN USTNO ZDRAVJE

Cigaretni dim vsebuje toksične in kancerogene snovi, ki so škodljive kadilcem in nekadilcem v okolici. Večje število cigaret pokadimo, večje je tveganje za pojav negativnih učinkov na zdravju.
Ali ste vedeli?
Kadilci imajo šestkrat večjo možnost, da dobijo raka.

Ali kajenje škoduje ustnemu zdravju?

Kajenje ima veliko negativnih učinkov na ustno zdravje.

  1. Nikotin dokazano škoduje ustni votlini, dlesnim in jeziku. Celo dolgotrajno žvečenje nikotinskih žvečilnih gumijev slabo vpliva na ustno zdravje.
  2. Poveča tveganje za razvoj raka na ustnicah, jeziku, žrelu, ustni votlini, grlu, pljučih, požiralniku.
  3. Poslabšuje parodontalno bolezen in gingivitis.
  4. Poveča izgubo zob.
  5. Povzroča  umik dlesni.
  6. Povzroča slab zadah, ker zmanjša izločanje sline, posledično je tudi večje tveganje za karies.
  7. Povečuje bruksizem.
  8. Zabarva zobe.
  9. Zamaskira simptome parodontalne bolezni. Dlesen ne krvavi, tako kot je to običajno pri parodontalnih bolnikih, ki ne kadijo. Nikotin je vazokonstriktor, kar pomeni, da krči žile v dlesni in zmanjša se pretok krvi skozi žile. Potrebno je merjenje globine morebitno prisotnih parodontalnih žepov.

Ne obstaja varna uporaba tobaka in ni varne meje njegove uporabe.

Ena cigara vsebuje toliko nikotina, kot cel zavoj cigaret.

Ali so cigare enako škodljive kot cigarete?

Cigare so celo bolj škodljive kot cigarete, saj vsebujejo večjo količino tobaka. Cigare vsebujejo okoli 20 g tobaka, cigarete pa okoli 1 g. Cigaro se kadi po celo uro, cigareto pa se ponavadi pokadi v 10 minutah. 

Zaradi fermentacijskih procesov nastaja pri cigarah večja koncentracija škodljivih nitrozaminov, ki so sproščeni, ko se cigare kadi. Vsebujejo tudi veliko več katrana. Cigaretni dim ima večjo koncentracijo toksinov, ker je gorenje cigar manj popolno. Dolgotrajnejše kajenje večjih cigar poveča izpostavljenost toksičnim substancam (ogljikov monoksid, ogljikovodiki, amonijak, kadmij, itd.). 

Čeprav se pri cigarah dim ne vdihuje, se visoka koncentracija nikotina (snovi, ki povzroča odvisnost) še vedno lahko absorbira v telo z inhalacijo v pljuča ali z absorpcijo preko ustne sluznice. 

Ali kadilci izgubijo več zob kot nekadilci?

Tisti, ki pokadijo 5-14 cigaret na dan imajo dvakrat večje tveganje da izgubijo zobe kot nekadilci, tisti, ki pokadijo več kot 45 cigaret na dan pa trikrat večjo verjetnost. Nekdanji kadilci, ki ne kadijo že 10 let, imajo 20 % večjo verjetnost, da bodo izgubili zobe, kot nekadilci. Vzroke pripisujejo različnim dejavnikom. 

Morda so krive kemične substance cigaretnega dima v ustih, nekateri pravijo, da je vzrok v znižanju gostote kosti, ki drži zobe v čeljusti.  

V povprečju imajo kadilci več kariesa kot nekdanji kadilci ali nekadilci. Mogoče je vzrok tudi v tem, da so kadilci manj dosledni pri ustni higieni.

3
Komentarji

avatar
1 Komentiraj teme
2 Odgovori na teme
0 Sledilci
 
Komentar z največ odzivi
Najbolj bran komentar
1 Komentarji avtorjev
zobozdravnikmariboranja Zadnji komentarji avtorjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

novi starejši najbolje glasovani
anja
Gost
anja

Kako pa je s kavo?