KAJ SE DOGAJA V USTIH MED OBROKOM?

KAJ SE DOGAJA V USTIH MED OBROKOM?

Kaj se prične dogajati v naših istih ob obroku? Vedno ko pojemo nekaj ogljikovih hidratov, hranimo bakterije v ustih. Bakterije pričnejo s tvorbo kisline, ki začne razkrajati sklenino. Čez čas slina spere kislino iz zob in popravi razmehčane predele sklenine s pomočjo remineralizacije.
Ali ste vedeli?
Če pustimo, da pH v ustih pade pod 5,5, slina ne more več učinkovito remineralizirati zob, kar poveča tveganje za nastanek kariesa.

Kako se spreminja pH ustne votline?

Stephan-ova krivulja je graf, ki prikazuje gibanje pH v ustni votlini po zaužitju hrane ali pijače. 

Prikazani so dnevni obroki. Zajtrk ob 7:00, kosilo ob 12:00, druga malica ob 14:00, večerja 18:00 in večerni prigrizek med 21:00 in 22:00 uro.

Na navpični osi je prikazan pH v ustih. Nižji kot je pH, bolj so usta kisla, višji je pH, bolj so usta bazična.

Nižji pH ust pomeni slabše okolje za naše zobe. pH sline je ponavadi okoli 7,1, kar je rahlo bazično oz. skoraj nevtralno. Pri takem pH so zobje v najbolj zdravem okolju.

Ko nekaj pojemo, se pH v ustih zniža. 

Ko pH v ustni votlini pade pod 5,5, se začnejo zobje razgrajevati.

Pri omenjenem dnevnem jedilniku so zobje izpostavljeni kislinam v celotnem dnevu približno 2 uri, ostalih 22 ur pa so pod vplivom sline, ki deluje zaščitno. Med dnevom se lahko zgodi veliko nepričakovanih dogodkov, ki spreminjajo potek krivulje.

Če jemo deset piškotov od 12:00 do 22:00 ure, vsako uro po en piškot, to nanese skupno deset epizod spustov pH, kar zelo poveča tveganje za nastanek kariesa. 

 

Kateri dogodki tekom dneva vplivajo na pH ustne votline?

 
  1. Pogostost obrokov. Vedno ko jemo ogljikove hidrate, se pH spusti na 5,5, ko se zobje začnejo raztapljati. Večkrat na dan jih zaužijemo, večja je verjetnost, da dobimo karies. 
  2. Tip hrane. Prigrizki, ki so zdravi za zobe, bodo naredili manj škode. Ob zaužitju sira, se pH v ustih ne bo spustil močno pod 7. Če pijemo Coca Colo, ki ima zelo nizek pH, se pH v ustih takoj spusti in tam ostane zaradi prisotnega sladkorja v pijači.
  3. Konsistenca hrane. Pijačo slina hitro spere iz zob, medtem ko piškote zelo težko, saj se prilepijo na zobe in tam ostajajo dlje časa. Tako dolgo, kot so so ostanki hrane prilepljeni na zobeh, tako dolgo bodo hranili kariogene bakterije.
  4. Ustna higiena. Če nikoli ne ščetkate, se na zobeh naredi debel sloj zobnih oblog. Slina težko nevtralizira kisline pod debelimi zobnimi oblogami, zato so zobje veliko dlje časa izpostavljeni pH pod 5,5.
  5. Količina sline. Ljudje, ki imajo majhno količino sline, imajo večje tveganje za nastanek kariesa. Slina ne spira ostankov hrane tako učinkovito, kot bi jo, če bi je bilo več.
 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.