JEMLJETE TETRACIKLINE?

JEMLJETE TETRACIKLINE?

Kaj so tetraciklini?

Stranski učinki na zobeh se pokažejo le, če jih jemlje mati v nosečnosti ali pa, če jih jemlje otrok z razvijajočimi zobmi do 10. leta. Pri njih je zato uporaba tetraciklinskih antibiotikov kontraindicirana.

Tetraciklini so antibiotiki, ki lahko zabarvajo zobe, redkeje tudi spremenijo obliko zob.

Kakšno je tetraciklinsko zabarvanje?

Zabarvanje je lahko zelo raznoliko, od svetlo rumene do temno rjave. Zabarvanje se začne v rumeni barvi. Čez čas se zobje, ker so izpostavljeni svetlobi in kemijskim reakcijam, spremenijo v temno rjave. Pod UV žarki lahko tetraciklinsko zabarvani zobje delujejo svetlo rumeno. Sicer pa obstaja še veliko drugih zdravil, ki lahko zabarvajo zobe.

Mehanizem delovanja tetraciklinov

Tetraciklin prehaja posteljico in se vgradi v razvijajoče zobe zarodka. Nosečnicam se zato ne priporoča tetraciklinov, prav tako ne otrokom do 10. leta starosti. Jemanje tetraciklinov po 10. letu zob ne zabarva več. Zabarvanje zob je odvisno od otrokove starosti, doze in trajanja zdravljenja s tetraciklini. 

Obstajajo alternative tetraciklinom, zato se raje predpisuje druge antibiotike, razen v izjemnih primerih.

Če so zobje zelo slabe kvalitete in se krušijo, je včasih edina rešitev njihova odstranitev in nadomestitev s protetiko.

Zdravljenje tetraciklinskih zabarvanj

Zdravljenje tetraciklinsko zabarvanih stalnih zob je težko, saj je zabarvanje obsega globlje plasti zoba (dentin, ki se nahaja pod sklenino). Obstaja več načinov terapije.

Najbolj konzervativen način je beljenje zob. Če je zob “mrtev” in zdravljen, se lahko uporabi notranji način beljenja. Belilo se vstavi v zob. Če beljenje ne deluje, obstajajo še drugi načini. Sprednjo površino zoba se lahko obrusi in se nanjo nalepi kompozitni material, ki se sicer uporablja za izdelavo plomb. Namesto kompozita, se lahko nalepi tudi zobne luske iz porcelana. Najmanj ohranitveni način pa je obrušenje celega zoba in namestitev prevleke. 

Zadnji način je verjetno najboljša estetska rešitev za močno zabarvane zobe, a hkrati tudi najdražja. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.