ANTIBIOTIK PRED ZOBOZDRAVNIŠKIM POSEGOM?

ANTIBIOTIK PRED ZOBOZDRAVNIŠKIM POSEGOM?

Le nekateri zobozdravniški posegi zahtevajo antibiotično profilakso. Na splošno pa velja, da je pri posegih, ki povzročijo krvavenje, potreben antibiotik. Ti posegi najbolj ogrožajo posameznike nagnjene k razvoju infekcijskega endokarditisa.
Ali ste vedeli?
Pri posegih v ustih, kjer prihaja do krvavitve, lahko pride do prenosa okužbe do srca.

Kaj je antibiotična profilaksa?

Velikokrat je pred določenimi zobozdravniškimi posegi potrebna antibiotična zaščita, ki je pomembna predvsem pri določeni skupini bolnikov. 

Smernice, komu in kdaj se predpisuje antibiotično zaščito, so jasne. Včasih pacienti zahtevajo antibiotik, kljub temu, da niso potrebni. Antibiotiki zdravila, ki jih je potrebno jemati omejeno in kontrolirano s strani zdravnika ali zobozdravnika.

Veliko dentalnih posegov lahko povzroči kravavenje v ustni votlini, kar omogoči ustnim bakterijam, da preidejo v krvni obtok. Nekateri ljudje so bolj dovzetni za bakterijske infekcije. Da se prepreči bakterijam prebivanje v krvnem obtoku in inficiranje visokorizičnih mest v telesu, je pomembno, da se pred posegom vzame antibiotik. Temu pravimo antibiotična profilaksa. 

Včasih se zobozdravniki in zdravniki tudi konzultirajo glede antibiotične premedikacije.

Jemanje antibiotikov, če za to ni potrebe, ni priporočljivo. Pojavijo se lahko rezistenca na antibiotik, alergije, vzdražen želodec,...

Potrebno pa je vedeti, da se smernice za antibiotično premedikacijo spreminjajo z novimi izsledki, zato so danes lahko nekoliko različna od tistih, ki so veljala v preteklosti.

Katera stanja zahtevajo antibiotično profilakso pred dentalnimi posegi?

  1. Umetni sklepi.
  2. Preboleli endokarditis.
  3. Umetna srčna zaklopka.
  4. Nekateri primeri kongenitalnih srčnih bolezni.
  5. Presajeno srce.
  6. Nekateri primeri imunske oslabelosti.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.