IONSKA ZOBNA ŠČETKA

IONSKA ZOBNA ŠČETKA

Danes lahko izbirate med mnogimi vrstami zobnih ščetk. Na voljo imate navadne zobne ščetke, avtomatske zobne ščetke, električne zobne ščetke, ki se delijo glede na hitrost premikanja glave (navadne električne, sonične in ultrasonične zobne ščetke) ter ionske zobne ščetke.
Ali ste vedeli?
Ionska zobna ščetka deluje po principu elektroforeze.

Kaj je ionska zobna ščetka?

Princip čiščenja navadne ščetke je mehansko odstranjevanje mehkih oblog s površine zoba. Ionska zobna ščetka naj bi poleg klasičnega mehanskega čiščenja izvajala odstranjevanje mehkih oblog tudi s pomočjo električnega polja s pojavom elektroforeze. To električno polje ustvari baterija, ki je vstavljena v ročaj ionske zobne ščetke. 

Elektroforeza je gibanje električno nabitih delcev. Je proces ločevanja nabitih molekul v raztopini (slini) in sicer pod vplivom zunanjega električnega polja.

Po kakšni metodi deluje ionska zobna ščetka

Ionska zobna ščetka ustvari v ustih električno polje. Električno polje v ustih pomeni, da se vsi pozitivno nabiti ioni pomikajo proti negativno nabitemu delu ščetke (katodi) – glava ščetke, vsi negativno nabiti ioni pa proti pozitivnemu delu ščetke (anodi) – sredina ščetke.

V ustih so pozitivno  nabiti delci bakterije, vodik, natrij, kalcij, organski delci, negativno nabiti pa kloridni ion, monofluorofosfat, nekatere druge bakterije, nekateri drugi organski delci…

Ščetine ionske zobne ščetke ne prevajajo elektrike. Mešanica sline in vode (elektrolit) med ščetinami pa jo.

Kovinski vodnik povezuje glavo ščetke in negativni pol baterije, medtem ko je pozitivni pol baterije v kontaktu s kovinsko ploščico. Na kovinski ploščici moramo med umivanjem držati vlažen prst, da se tokokrog sklene. Pozitivni naboj potuje iz baterije preko prsta  v telo in do zoba.

Zobna krtačka je negativno nabita, zobje pa pozitivno, zato vsi pozitivno nabiti delci v slini potujejo od zoba proti ščetki in obratno. Proizvajalci predpostavljajo, da so bakterije pozitivno nabite. V tem primeru bi potovale od zoba proti krtački. To je dodaten učinek čiščenja tovrstnih ščetk, s katerim naj bi bil njihov skupni učinek čiščenja boljši od navadnih ščetk. Pa vendar, ali je res tako enostavno?

 

Ščetine ionske zobne ščetke predstavljajo negativno elektrodo (katodo). Sredina ščetke predstavlja pozitivno elektrodo (anodo), kjer se nahaja kovinski del, kamor se nastavi palec. Tu se nahaja baterija.

Kako učinkovite so ionske zobne ščetke?

Glede na dosedanje raziskave ni bilo opaženih bistvenih odstopanj v količini odstranjenih zobnih oblog med navadno zobno ščetko in ionsko zobno ščetko. Torej tako klasična kot ionska zobna ščetka omogočata ustrezno ustno higieno in zmanjšujeta pojav kariesa in gingivitisa. 

K temu prispeva predvsem mehanski princip odstranjevanja zobnih oblog, to je ščetkanje. Zmanjševanje zobnih oblog po principu elektroforeze in odtegovanje bakterij iz zoba na ščetine krtačke pa je metoda, ki je kljub temu nekoliko vprašljiva. 

 

ionska zobna ščetka

Ali se odločite za nakup ionske ščetke je prepupuščeno posamezniku, pomembno je le, da so ščetine mehke in goste ter da imate pravilno tehnko ščetkanja, ki se izvaja redno vsak dan. To je dovolj, da ohranjate zdravo ustno votlino.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.