INJEKCIJA ZA OMRTVIČENJE ZOBA

INJEKCIJA ZA OMRTVIČENJE ZOBA

Injekcija, ki se jo prejme v zobozdravniških ordinacijah, vsebuje anestetik, ki povzroči povratno izgubo bolečine na mestu, kjer je bil apliciran. Govorimo o lokalni anesteziji, kjer je pacient pri polni zavesti.
Ali ste vedeli?
Z lokalno anestezijo se lahko vse posege v zobozdravstvu opravi brezbolečinsko.

Zakaj se uporablja adrenalin v lokalnih anestetikih?

Telo ob injiciranju anestetika le tega prepozna kot tujo snov, zato ga poskuša čim prej odstraniti s pomočjo povečanega pretoka krvi v tem področju, zato brezbolečinsko stanje ne drži prav dolgo. V ta namen so anestetikom začeli dodajati adrenalin, ki podaljša anestetični učinek v tkivih. 

Adrenalin se dodaja anestetikom v zelo majhni količini, ki ima še vedno koristne učinke, medtem ko so njegovi stranski učinki zelo minimizirani. Adrenalin je znani vazokonstriktor, kar pomeni, da krči žile. 

To pomeni, da se anestetik počasneje širi iz mesta vnosa po telesu. Tako se tudi možnost predoziranja zelo zmanjša. Ker je pretok krvi upočasnjen, se anestetik dlje časa zadržuje na mestu vboda in deluje prav okoli živca, kjer si želimo. Pacient nima bolečin med in tudi nekaj ur po posegu. 

Anestetik zmanjša krvavenje v področju administracije, kar tudi olajša posege.

Ali iščete zobozdravnika?
Izpolnite vprašalnik na spodnji povezavi in poslali vam bomo naslov zobne ambulante, ki vam bo pomagala rešiti težave z vašimi zobmi.
Več

lokalni anestetiki brez adrenalina

Pri pacientih z nekaterimi srčno-žilnimi boleznimi se lahko uporablja anestetik brez adrenalina. 

Mnogim ljudem se pri zobozdravniku zaradi strahu poveča izločanje endogenega adrenalina, ki ga telo samo proizvaja. To lahko pozroči, da pacient občuti tudi razbijanje srca zaradi povečanega srčnega utripa.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.