IMPLANTATI V ZOBOZDRAVSTVU

IMPLANTATI V ZOBOZDRAVSTVU

Zobni vsadek ali implantat je vijak, ki se ga kirurško vgradi v čeljustno kost z namenom, da nadomesti manjkajoče zobe.
Ali ste vedeli?
Zobni implantati so narejeni iz biokompatibilne kovine, t.i. titana.

Kdaj so zobni implantati lahko rešitev?

V primeru zgodnje izgube enega ali več zob se priporoča njihovo nadomeščanje, saj v nasprotnem primeru nastane neravnovesje med preostalimi zobmi v zobnem loku. To lahko pomeni naslednje. Zobje ob vrzeli se pričnejo nagibati vanjo, kar pomeni, da izgubijo pravilno postavitev. Zob nad vrzeljo pa prične izraščati vanjo, kar pomeni in postaja navidezno vedno “daljši”. 
 
Vrzel se lahko torej nadomešča na klasičen način z zobnim mostičkom ali pa z vgraditvijo zobnega implantata. Z implantati lahko nadomeščamo enega ali več manjkajočih zob. 
 
Implantoprotetika omogoča visoko kvaliteto življenja z nespreminjanjem prehranjevalnih navad, daje samozavest pri govoru ter stiku z okolico.

Danes se vedno bolj posega po implantatih, saj imajo mnoge prednosti. Imajo odlično prognozo ob ustrezni skrbi zanje, zato so lahko dolgoročna rešitev.

Iz kakšnega materiala so implantati?

Zobni implantat kljub vsemu predstavlja tujek, ki ga mora telo sprejeti. Klasični zobni implantati so narejeni iz titana. To je kovina, ki ne korodira, ima majhno električno prevodnost ter odlično biološko združljivost in ga zato telo ne zavrača. 

Strokovna literatura skorajda ne poroča o primerih alergij na titan, kar pomeni, da so izjemno redke.

Katere situacije lahko implantati rešujejo?

Protetična nadgradnja na vstavljenih implantatih je odvisna od primera do primera. Lahko gre le za solo prevleko, če se nadomešča en zob ali pa most, če nadomeščamo več zob. 
 
Z zobnimi implantati torej lahko:
  1. nadomeščamo en manjkajoč zob,
  2. nadomeščamo več manjkajočih zob,
  3. rešujemo enostransko skrajšano zobno vrsto (če manjkajo kočniki, lahko z dvema implantatoma nadomestimo tri zobe z nadgradnjo v obliki mostiča),
  4. rešujemo brezzobost v skoraj vseh primerih,
  5. stabiliziramo snemno protezo,
  6. sidramo fiksni most v celi čeljusti

Za dolgotrajno protetično rešitev z implantati je pomembna tudi sama razporeditev zobnih vsadkov ter vrsta protetične nadgradnje.

Kdo je lahko kandidat za implantate?

Za implantate je primeren skoraj vsakdo, ki želi nadomestiti manjkajoče zobe. Omejitve obstajajo pri določenih boleznih (bolniki s slabšo imunsko odpornostjo, posamezniki z določenimi psihiatričnimi obolenji, tisti s hudimi motnjami strjevanja krvi, osebe po transplantaciji organov, idr.).  

Poleg sistemskih bolezni obstajajo tudi nekatere druge omejitve. Zobni implantat se mora izogniti okolnim pomembnim anatomskim strukturam. Poleg tega se mora implantat izogniti okolnim pomembnim anatomskim strukturam. Vgrajuje se jih lahko le v dovolj gosto kostnino, katere mora biti v zadostni količini. Po 3D posnetku (CBCT) in kliničnem pregledu se določi gostoto in količino kosti, kjer se bo implantat vsadil. To sta dva pomembna dejavnika, ki morata biti izpolnjena pri implantaciji. Če pogoja ne zadoščata, se ju lahko rešuje tudi kirurško.

Starostne omejitve glede možnosti vsaditve zobnih vsadkov pa skorajda ni. 

Poleg vsega omenjenega mora imeti kandidat za vstavitev zobnih implantatov zdrava obzobna tkiva (pozdravljeno parodontalno bolezen) in sanirane zobe. Znati mora tudi skrbeti za odlično ustno higieno, kar je še posebno pomembno za dolgoročno uspešnost implantatov.

Kandidat je lahko vsak, ki je v dobrem zdravstvenem stanju in ima dobre higienske navade.

Kako poteka vstavljanje implantatov?

Če trodimenzionalni rentgenski posnetek CBCT pokaže, da so izpolnjeni vsi pogoji za vstavitev implantata, se ta lahko vstavi takoj. Poseg traja okoli ene ure, sicer pa je vse odvisno od števila vgrajajočih zobni implantatov. 

Po načrtovanju implantološkega in protetičnega dela sledi operativna vgraditev zobnega implantata pod lokalno anestezijo. 

Dlesen se odpre. Kost se obdela s svedri in nato pa se vanjo privijači zobni implantat. Poseg se zaključi se s šivanjem dlesni. Šivi se odstranijo po enem tednu.

Po vstavitvi implantata se začne proces vraščanja kosti v implantat (osteointegracija), kar traja od 3 do 6 mesecev, med to fazo se lahko izdela začasna nadgradnja, ki pomaga premostiti čas do izdelave trajne protetične konstrukcije. 

Naslednji korak je, da se v implantat privije oblikovalec dlesni. Naloga tega elementa je, da oblikuje dlesen, kot že samo ime pove, in vzpostavi naravno in estetsko povezavo implantata (vijaka v kosti) in protetičnega nadomestka (krone nad njim). 

Izdelava umetne krone na implantatu se lahko začne po dveh tednih po privijačenju oblikovalca dlesni – to je, ko je dlesen že lepo oblikovana.

Kakšni so lahko zapleti pri implantatih?

Zapleti kirurških posegov (npr. vnetja), so redki, če pa že nastopijo, pa jih je mogoče pozdraviti. 

Če se implantat ne vraste dobro v kost, se ga odstrani. Čez šest tednov pa se vstavi novega.

V zgornji čeljustnici lahko pride do začasnega odprtja sinusov, pri vstavitvi implantata v spodnji čeljustnici pa obstaja možnost poškodbe živca. To lahko povzroči nekaj mesecev trajajočo motnjo senzibilitete spodnje ustnice.

 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.