PROTEZA TAKOJ PO PULJENJU ZOB?

PROTEZA TAKOJ PO PULJENJU ZOB?

Če ste se spraševali, ali je možno dobiti protezo takoj po puljenju vseh zob, je odgovor, da. Takšne proteze se imenujejo imediatne proteze.
Ali ste vedeli?
Imediatne proteze se vstavijo v usta na dan, ko se odstranijo vsi preostali naravni zobje.

Imediatna proteza poskrbi, da se v javnosti nikoli ne pojavite brez manjkajočih zob.

Kakšne so prednosti imediatne proteze?

Z imediatno protezo je lažje posnemati obliko, barvo in postavitev umetnih zob glede na vaše naravne zobe. Imediatna proteza po vstavitvi na rano, ostalo od odstranjenega zoba, deluje kot obliž in zaustavlja krvavitev. 

Pomaga tudi pri hitrejšem vzpostavljanju pravilnih govornih vzorcev, ki se jih mora vsak naučiti, potem ko dobi novo protezo. Ni se vam potrebno učiti govoriti najprej brez proteze, nato pa ponovno, ko dobite novo protezo. 

Takšna praksa je običajna pri večinski izdelavi protez, ko je potrebno čakati, da se tkiva zacelijo (6-8 tednov), preden začnemo z izdelavo nove proteze. Imediatna proteza omogoča takojšnje žvečenje.

Kakšne so slabosti imediatne proteze?

Največja slabost je višja cena. Za njeno izdelavo zobni tehnik potrebuje več časa. Ne morete vedno videti, kako bo proteza izgledala preden so zobje odstranjeni. Pojavijo se lahko tudi težave v sedenju imediatne proteze na čeljustnem grebenu. Potrebna so tudi večkratna podlaganja proteze, saj tekom celjenja čeljustna kost počasi izginja, kar povzroči, da proteza ne sedi več dobro. To se zgodi po približno 6 mesecih. 

Včasih je potrebna izdelava popolnoma nove proteze, v takem primeru je imediatna proteza služila le začasno.  Največja prednost nove trajne proteze je, da lahko imediatna proteza postane vaša dodatna proteza, v primeru zloma ali druge nefunkcionalnosti nove proteze.

Vaš zobozdravnik bo najbolje vedel ali je potrebno podlaganje ali izdelava nove proteze.

Prvi dan po vstavitvi imediatne proteze

Pomembno je, da imate protezo vstavljeno v ustih ves dan, saj so tako rane pokrite, proteza pa zagotavlja pritisk, ki zmanjšuje krvavenje in otekanje tkiv.V tem primeru deluje kot obliž.

Najverjetneje boste imeli kontrolo v ambulanti že naslednji dan. Zobozdravnik bo pregledal sluznico za morebitnimi žulji, odstranil moteča mesta na protezi in uredil ugriz. 

Udeležite se vseh kontrolnih pregledov, saj so pomembni za dobro nošenje protez v bodoče.

Prihajajoči meseci

V prihajajočih mesecih boste morali opraviti kar nekaj obiskov, zato da se protezo prilagodi vašemu čeljustnemu grebenu. Po puljenju zob se namreč čeljustni greben spreminja, kostnina počasi izginja, kar pomeni, da je bilo prvotno stanje takoj po puljenju zob precej drugačno kot je stanje nekaj mesecev po puljenju. To pomeni, da proteza ne bo več dobro držala. Iz tega razloga so potrebne prilagoditve. Sprva bodo potrebne pogostejše kontrole, kasneje pa vedno redkejše. Na kontrolnih obiskih zobozdravnik prilagaja protezo, da ne žuli, jo podlaga in usklajuje griz. 
 
Po vstavitvi imediatne proteze lahko pričakujete nekaj sprememb. Proteza lahko v začetku provzroča nekaj težav z žrelnim refleksom. Ta ponavadi mine v roku 24 ur, če vztrajate z nošenjem proteze. Prav tako je možno, da pride do povečanega slinjenja v prvem tednu ali dveh. Ko se usta in žleze slinavke privadijo na protezo, se količina sline zmanjša. 
 

Govorjenje z novo protezo

Opazite lahko tudi spremembo v govoru. Morda boste na začetku izgovarjali besede drugače, kot ste jih prej. Ta problem izgine, ko se jezik, lica in ustnice navadijo na novo protezo, ki sedaj zaseda prostor, ki je bil prej prazen. Govorjenje z novo protezo boste najhitreje osvojili, če boste brali na glas pred ogledalom. Vaja dela mojstra! Več boste vadili, hitreje se boste z novo protezo naučili pravilno govoriti.

Ustnične in lične mišice lahko v začetku pritiskajo ob protezo in se poskušajo bojevati z novimi zobmi. Ko se bodo enkrat mišice navadile, da so novi zobje v njihovi bližini, se bodo povrnile v naravno sproščeno stanje.

Med posamezniki so lahko velike razlike, ko govorimo o prilagajanju na nove proteze. Nekateri lahko veliko prej osvojijo nošenje, govor in prehranjevanje z novimi protezami, kot ostali. Pomagate si lahko tudi tako, da v začetku razrežete hrano na manjše koščke in jeste mehkejšo hrano. S protezami je nekoliko težje jesti določeno hrano, ki ste jo lahko enostavno uživali, ko ste še imeli svoje zobe. Zagriz v jabolko ali koruzo je s protezo lahko vsekakor večja umetnost, kot z naravnimi zobmi.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Subscribe  
Obvestilo o