GRIZENJE V LICA, USTNICO IN JEZIK

GRIZENJE V LICA, USTNICO IN JEZIK

Kakšni so znaki grizenja v ustno sluznico?

Veliko ljudi se srečuje s pogostim grizenjem v ustnico, lica ali jezik. Pojavita se lahko bolečina in krvavenje iz ranjene sluznice. Naslednjih nekaj dni je potrebno biti pozoren pri žvečenju, saj se pojavi tudi rahla oteklina, ki povzroča, da se naslednjič še hitreje ugriznemo v isto področje. 

Najbolje je ustno votlino spirati z mlačno slano vodo.

Kakšni so vzroki pogostega grizenja v sluznico?

1. NEPRAVILNI KONTAKTI ZOB. Če se vam to pogosto dogaja, je možen vzrok v nepravilnih kontaktih zgornjih in spodnjih zob. Zgornji zobje v idealnem stanju stojijo vedno nekoliko bolj proti lični sluznici kot spodnji zobje, kar ima varovalni učinek na sluznico lic, ki pokriva zobe, jezik in ustnice. Kadar je tak previs med zobmi neustrezen lahko vodi v pogostejše grizenje. Grizenje se bo prenehalo le, če se takšen previs popravi v sklopu protetične obravnave. 

Če so zobje že sami po sebi postavljeni v neidealen medsebojni odnos, so zdravi in ne potrebujejo protetične obravnave, je edini način odprave grizenja ortodontsko zdravljenje.

2. PROTEZE. Včasih pa so lahko vzrok grizenja tudi proteze, ki so zlomljene, stare in izrabljene ali slabo izdelane. Ponavadi se grizenje preneha takoj, ko se odnos med protezo in mehkimi tkivi popravi.

Na kaj je potrebno biti posebno pozoren?

Rane zaradi ugriza se same hitro zacelijo brez posebnega zdravljenja. Je pa vsekakor dobro, da takšno področje večkrat sami doma pregledamo in smo pozorni na morebitne dolgotrajne spremembe ustne sluznice. 

Rane, ki so dolgo prisotne in se ne zacelijo hitro (npr. v roku tedna dni) naj pregleda zobozdravnik oziroma ustrezni specialist.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.