GRIZENJE LEDU ŠKODUJE ZOBEM

GRIZENJE LEDU ŠKODUJE ZOBEM

Ali grizete ledene kocke?

Veliko ljudi grize led zaradi različnih razlogov. Takšna razvada deluje neškodljivo, saj je led le trdna oblika vode. Pa vendar ni tako. Zakaj nekateri ljudje grizejo led?

Ko ugotovimo vzrok grizenja ledu, lahko navado tudi odpravimo. Nekateri ljudje grizejo led zaradi stresa, drugi pa lahko tudi zaradi pomanjkanja železa v krvi. V zadnjem primeru lahko uporabimo dodatke železa, ki bodo pomagali pri odvajanju od te razvade. 

Nekateri lahko led grizejo tudi zaradi dolgčasa, nekateri pa ga imajo preprosto radi zaradi drobljenja in pokanja ledu med zobmi. V takem primeru je bolje žvečiti jabolka ali korenje, ki je prav tako trdo, a za zobe manj škodljivo. Če se ledu kljub vsemu ne morete upreti, pa je bolje da ga ližete kot pa grizete.

Grizenje ledu proizvaja velike sile na zobe.

Kakšni so škodljivi učinki grizenja ledu?

Dentin (notranja plast zoba), ki se nahaja pod zobno sklenino je bolj fleksibilen kot sklenina sama, ki je trša. Ob grizenju ledu se lahko del zobne sklenine obrabi ali celo odkruši.

Ponavljajoči vroči in hladni cikli delujejo škodljivo na zobe. To lahko skozi čas sproži nastanek mikropok v sklenini. Zobna sklenina se različno širi in krči kot plombe. Plomba se bo veliko hitreje krčila in širila kot zob, kar pripelje do razrahljanja vezi med plombo in zobom, to pa lahko skrajša trajnostno dobo plombe.

Led lahko poškoduje fiksni ortodontski aparat. Led lahko odlomi nosilec ali pa zvije ortodontsko žico, kar pomeni, da fiksni aparat ne opravlja več primernega dela.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.