PRIRAŠČENA USTNICA

PRIRAŠČENA USTNICA

Kaj je prirasla ustnica?

V ustni votlini imamo več frenulumov. Gre za normalen del telesa in večina ljudi ne potrebuje nobenih posegov v zvezi z njimi. 
 
Poznamo zgornji ustnični frenulum, ki povezuje zgornjo ustnico z zgornjo dlesnijo, spodnji ustnični frenulum, ki povezuje spodnjo ustnico s spodnjo dlesnijo in jezični frenulum, ki povezuje jezik z ustnim dnom. 
 
Frenulum torej povezuje dve tkivi. Če je frenulum prevelik ali pregloboko naraščen, včasih omeji ali ovira normalno delovanje dela telesa, na katerega je vezan (npr. ustnico, jezik…) in je zato potrebna njegova odstranitev.

Frenulum je majhna guba kože in veziva, ki preprečuje, da bi se nek telesni del premikal predaleč.

Kakšno je zdravljenje?

Zgornji ustnični frenulum se lahko odstrani že pri majhnih otrocih v primeru, da je zelo debel in čvrst in zaradi tega onemogoča dojenje, govorjenje ali če povzroča bolečino.

Zgornji ustnični frenulum lahko postane težaven, kadar je naraščen na dlesen v bližino zob. Frenulum v takem primeru vleče dlesen stran od zoba, kar lahko povzroči odmik dlesni. 

Razlogi za njegovo odstranitev so lahko tudi ortodontski, kadar vzdržuje razmak med zgornjima enicama.

Frenulotomija (frenulektomija, frenektomija, frenotomija) je kirurška odstranitev frenuluma in se izvede, kadar povzroča težave. Lahko se jo naredi tudi z laserjem (diodni, erbijev YAG laser) pri katerikoli starosti in traja le nekaj minut. Celjenje traja od 7 do 14 dni. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.