FLUORID IN ZDRAVJE ZOB

FLUORID IN ZDRAVJE ZOB

Ljudje so različno izpostavljeni količinam fluora iz naravnega okolja. V nekaterih državah umetno dodajajo fluor v vodo ali mleko v namene zmanjševanja pojavnosti kariesa pri populaciji. Pri nas se tega ne poslužujemo. Umetno dodanega ga lahko najdemo le v preparatih za ustno higieno.
Ali ste vedeli?
Fluor je kemijski element, ki ga najdemo v naravnem okolju v različnih koncentracijah.

Kje se nahaja fluor?

Fluor najdemo kot aktivno sestavino v mnogih dentalnih preparatih, kot so zobne paste, ustne vode, geli in premazi. Rutinska uporaba majhnih količin fluorida preprečuje tveganje za nastanek kariesa. Fluorid zmanjša izgubo mineralov iz zobne sklenine in pospeši remineralizacijo, kar pomeni, da se predeli zoba, ki so zmehčani utrdijo in s tem preprečijo nastanek kariesa. Fluorid vpliva tudi na bakterije, ki povzročajo karies.

Fluoridni premazi se uporabljajo v preventivne namene in sicer za zaščito zob pred kariesom. Fluorid se nahaja v različnih oblikah, v zobozdravstvenih ordinacijah pa se najpogosteje nanaša kot premaz. 

Koristen je predvsem pri otrocih z visokim tveganjem za karies, to je pri tistih, ki že imajo karies, jedo veliko kariogene hrane (sladke, lepljive hrane), nosijo ortodontski aparat ali imajo suha usta.

Na kakšen način fluorid varuje zobe?

Fluorid je ion, ki dokazano ščiti zobno sklenino pred nastankom zobne gnilobe. Pa vendar sam fluorid ne more povsem sam preprečiti zobne gnilobe. Ščetkanje in čiščenje medzobnih prostorov je ključno. 

Če se ustna higiena ne izvaja, se tvori vedno večja debelina zobnih oblog, ki postanejo bariera, preko katere fluoridni ioni več ne pridejo. Sklenina pa se pod zobnimi oblogami zaradi njihovih kislin počasi razkraja.

Fluorid varuje zobe na tri načine. 

  1. Fluorid se vgrajuje v zobno sklenino vsak dan preko remineralizacije. Kariogene bakterije porabljajo ogljikove hidrate, ki jih dobijo z našo hrano. Sproščati začnejo kisline, ki počasi razgrajujejo zobno sklenino. Naša slina ima nevtralizacijski učinek na te kisline, kar prispeva k remineralizaciji sklenine in njeni obnovi. Če je v ustni votlini prisoten fluorid, se ta vključuje v zobno sklenino in se tvori fluoroapatit, ki je bolj odporen na kisline.
  2. Fluorid pomaga otrokom do 7. leta, ko se še razvijajo njihovi stalni zobje. Fluorid, ki ga otroci zaužijejo, spreminja strukturo zobne sklenine razvijajočih se stalnih zob in jo naredi bolj trdno. Zobna sklenina je najtrša snov v telesu. Narejena je iz majhnih kristalov hidroksiapatita. Če je med tvorbo zobne sklenine na voljo fluorid, se vključi v sestavo sklenine in se tvori fluoroapatit namesto hidroksiapatita. Fluoroapatit pa je veliko bolj odporen na kisline.
  3. Fluorid zmanjša tvorbo kislin bakterijskega izvora. Fluorid onemogoči določene encime, ki jih bakterije potrebujejo za tvorbo kisline. Kislina se sicer še vedno tvori, a v manjši količini, kar ugodno vpliva na zobno sklenino.

Kaj se zgodi ob zaužitju prevelike količine fluorida?

Seveda pa je vnos fluorida potrebno kontrolirati, saj ob predoziranju lahko nastanejo znaki fluoroze na razvijajočih stalnih zob. Le ta je ponavadi rahla z majhnimi belimi madeži, ki se pojavijo na zobeh. 

V hudih primerih fluoroze pa je sklenina lahko rjavo obarvana in razbrazdana. Takšni zobje so veliko bolj odporni na demineralizacijo in nastanek kariesa

Razvoj fluoroze je odvisen od količine fluorida, trajanja vnosa in starosti otroka.

Ali odrasli potrebujejo fluoridne premaze zob?

Fluoridni premazi učinkujejo pri katerikoli letih. Ponavadi se rutinsko izvajajo pri otrocih in mladostnikih. Fluorid je kot kalcij, le da ima en dodatni elektron in se bolje veže na zob namesto kalcija. Fluorid pa okrepi zob bolj kot kalcij. 

V odrasli dobi je na zobeh prisotnih več obrabljenih in občutljivih zob, morebitna protetika ali plombe, ki slabo tesnijo, izpostavljeni koreninski vratovi, začetni kariesi, itd. Fluorid takšna mesta okrepi in zniža verjetnost nastanka kariesa.

Odlična je tudi pasta Fuji MI Paste, GC, ki se jo lahko uporablja ob večernem ščetkanju zob. Vsebuje dovolj fluorida, da pomaga zaščititi zobe, tako da remineralizira področja zob, ki so bila čez dan poškodovana. Zobje postanejo tudi manj občutljivi na zunanje dražljaje. 

Po profesionalnem čiščenju zob se lahko zobe premaže še s fluoridnim pripravkom.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.