FISURIRAN JEZIK

FISURIRAN JEZIK

Kaj je fisuriran jezik?

Fisure so tako imenovane brazde na površini jezika. Pojavljajo se na vrhu in ob straneh jezika in se ne širijo na drugo ustno sluznico. Lahko so različno globoke, nekatere tudi do 6 milimetrov in se lahko med seboj zlivajo ter tako tvorijo manjše lobule na jeziku.

Gre za anatomsko različico jezika in ni bolezensko stanje, zato so pretirane skrbi odveč. Zdravljenja zanj ni. Kljub vsemu pa se lahko ob morebitnih težavah posvetujete z vašim osebnim zobozdravnikom ali specialistom parodontologom.

Brazde se pojavijo že v otroštvu, čeprav so pri odraslih pogostejše. Pogosteje jih najdemo pri moških. Tako kot kožne gube pa se lahko s staranjem tudi poglabljajo. 

Fisuriran jezik se lahko najde pri večih članih iste družine, ker se lahko deduje. Drugih vzrokov njegovega nastanka ne poznamo.

Kakšne težave so povezane s fisuriranim jezikom?

Fisuriran jezik pa se lahko pojavlja tudi v sklopu spodaj naštetih stanj.

  1. Geografski jezik. Pojavi se občutljivost fisuriranega jezika na vročo in pekočo hrano.
  2. Melkersson-Rosenthal sindrom. Je redek in poleg fisuriranega jezika najdemo tudi oteklino ustnic in obraza ter paralizo obraza, ki se lahko pojavlja in izginja.
  3. Downov sindrom. Fisuriran jezik najdemo pri 80 % otrok z Downovim sindromom.

Težav s fisuriranim jezikom ni, razen če se v brazdah akumulirajo obloge, ki povzročajo draženje in občutljivost. V tem primeru je dobro, da jezik redno ščetkamo, da odstranimo nabrane obloge.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.