Pogosto zastavljena vprašanja

Ja, sladka in kisla živila, kot so sladkarije in gazirane pijače, so škodljive za zobe. Sladkor se prilepi zobe in pripomore k nastanku zobne gnilobe. Sladkor je vir hrane bakterijam, ki povzročajo zobno gnilobo.
Zobne prevleke pokrivajo zobe tako, da jih obdajo. Material izgleda kot pravi zob. Zob se obrusi in nanj se nato namesti prevleko, ki se jo pričvrsti s posebnim cementom. Prevleke lahko spremenijo obliko in barvo zoba. Če se za prevleke uporabi pravi material, lahko močno izboljša nasmeh, posebno, če so bili zobje prej močno zaplombirani, zabarvani in polomljeni.
Prodajalci prodajajo številne izdelke za beljenje zob, lahko pa jih kupite tudi pri svojem zobozdravniku. Preparati, ki se kupijo v trgovinah še zdaleč niso tako močni kot preparati kupljeni v zobni ambulanti. Trgovinska belila vsebujejo mnogo nižje koncentracije vodikovega peroksida, ki je glavna sestavina, ki beli zobe. Če želite belite zobe s trgovinskimi izdelki, preverite prej pri svojem zobozdravniku ali so primerni za vaše zobe, posebno če imate močno zabarvane zobe.
Zalitja zaščitijo pred nastankom kariesa, ki se lahko pojavi v majhnih brazdah, katere so sestavni del grizne ploskve vsakega zoba. Predvsem otroci od šest do dvanajst let imajo koristi od zalitij. Tudi odrasli lahko dobijo zalitja, ki zaščitijo zobe, ki nimajo plomb. Postopek je hiter in neboleč, trajnostna doba zalitij pa znaša okoli 2-4 leta, lahko pa tudi dlje.
Zobna gniloba se širi v globino zoba, razen če jo odstranimo s svedrom in zapolnimo s plombirnim materialom. Zobozdravnik ponavadi pred vrtanjem aplicira lokalni anestetik, da omrtviči zob. S tem bolečina med vrtanjem izgine. Bel material, ki se imenuje kompozit, se nato vstavi v zobno kaviteto in se ga strdi z modro lučko. Ko je plomba enkrat narejena lahko traja dolga leta, razen če poči ali se obrabi. V teh primerih je potrebno plombo zamenjati.
Fluorid pomaga krepiti zobe in preprečuje njihovo razpadanje pod vplivom kariogenih bakterij. Dobro je, da otroci uporabljajo fluoridno zobno pasto prilagojeno njihovi starosti, pri čemer naj pazijo, da je ne pogoltnejo. Odmerjati jim je potrebno pravo količino paste. Tudi odrasli imajo koristi od fluoridne zobne paste, zato so primerne za vso populacijo.
Če že nekaj časa niste bili pri svojem zobozdravniku, lahko pričakujete, da bo želel narediti rentgenski posnetek vaših zob. Tako bo lahko preveril zdravje vaših zob in obzobnih tkiv. Pri obolelih obzobnih tkivih so včasih potrebne slike na 6 mesecev, pri rednih kontrolah pa na približno 2 leti. Vse je seveda odvisno od načrta in individualne potrebe. Današnji digitalni rentgeni so varni za uporabo in sevanje je občutno manjše, kot je to bilo pri starejših tipih rentgenskih naprav.
Redne kontrole pomagajo odkriti manjše težave, ki lahko preprečijo večje in dražje zdravljenje kasneje. Zobni higienik (ali zobozdravnik) ponavadi prične s čiščenjem zob, s čimer odstrani vse mehke in trde zobne obloge nad in pod dlesnijo. Potem zobozdravnik premeri dlesnine žepke s posebnimi instrumenti in pregleda zobe ali se kje razvija karies. Kontrole pri zobozdravniku se priporočajo na 6 mesecev ali bolj pogosto, če to priporoča zobozdravnik. Poiščite takšnega zobozdravnika, ki vam ustreza in mu zaupate. Pogosto je strah velika ovira, da kontrole niso redne. Ko pa je obisk le končan in imate pripravljen plan in termine, pa se ponavadi občuti olajšanje.
Obiščite zobozdravnika, če imate kakršnekoli težave oz. bolečine, kot so npr. ustne razjede, bolečine v čeljusti, zobobol, rdečina, otekel obraz ali dlesni, preobčutljivost zob, zlomljeni zobje, suha usta, krvaveče dlesni, slab zadah, slab okus. Pravočasna kontrola pri zobozdravniku prepreči kasnejše zaplete.
Na tržišču obstajajo različne ustne vode, ki naj bi reševale različne tegobe ustne votline. Lahko so namenjene zaščiti zob pred kariesom, lahko zmanjšujejo preobčutljivost zob ali pomagajo pri celjenju ran. Pomembno je dejstvo, da ustne vode niso glavno sredstvo s katerim boste ohranjali zobe in dlesni zdrave. Le zobna ščetka in nitka (ali medzobna ščetka) so tisti pripomočki, ki zares pomagajo. Ustne vode naj bodo le dopolnilo k osnovni higieni (ščetkanju). Torej, četudi ustnih vod ne uporabljate, lahko le z ščetkanjem ohranjate ustno votlino zdravo. Če so ustne vode vaš vsakodnevni spremljevalec, povprašajte zobozdravnika, katera vrsta ustne vode je najprimernejša za vas. Otroci mlajši od 6 let, naj ne uporabljajo ustnih vod, zato da bi se izognili možnostim za požiranje.
Prostori med zobmi so tako ozki, da jih nobena zobna ščetka ne more očistiti. Zobna nitka pa lahko dobro očisti zobe zobnega plaka in ostankov hrane nad in pod dlesnijo. Če nitke ne uporabljate redno, se mehki zobni plak pretvori v zobni kamen, ki se nalaga po površini zoba in kasneje še po korenini. Nastajati pričnejo žepki, dlesni se posedejo zobje pa omajajo ali celo izpadejo v primerih napredovale parodontalne bolezni.
  • Kupite zobno ščetko z mehkimi ščetinami. Srednje trde in trde ščetke lahko poškodujejo zobe in dlesni. Med ščetkanjem uporabite nežen pritisk. Zobe umivajte 2 minuti dvakrat na dan.
  • Električne zobne ščetke so lažje za uporabo in bolje očistijo zobe kot navadne zobne ščetke. Če smo temeljiti in dosledni, pa seveda lahko ohranjamo zdrave zobe in dlesni tudi z navadno ščetko.
  • Zobno ščetko zamenjajte na 3-4 mesece. Če so ščetine upognjene (prej kot v 3 mesecih) jo zamenjajte prej, saj takšna ščetka ne čisti dobro. To je lahko tudi znak, da med ščetkanjem uporabljate preveč pritiska.
  • Večina zobnih past pomaga pri zaviranju rasti bakterij in nevtraliziranju kislin iz hrane in pijače. Zobne paste večinoma vsebujejo fluorid (najbolje 1450 ppm), ki krepi in ščiti zobe. Če so vaši zobje občutljivi na hladna in vroča živila kupite zobne paste za preobčutljive zobe.