ERUPCIJSKA CISTA

ERUPCIJSKA CISTA

Erupcijske ciste ali erupcijski hematom je dokaj pogosta formacija na dlesnih otrok. Starše pogosto skrbi, ko opazijo njihov nastanek. Po večini pa je erupcijska cista neboleča in izgleda največkrat kot večja, gladka in modrikasta oteklina na dlesni.
Ali ste vedeli?
Erupcijska cista lahko nastane na mestu, kjer izrašča zobek.

Zakaj nastanejo?

Otrokovi zobje se formirajo v čeljustni kosti. Ko so zobje dovolj razviti, začnejo izraščati in si utirajo pot skozi čeljustno kost in dlesen v ustno votlino. 
 
Erupcijska cista se pojavi tik preden zob pogleda v ustno votlino in je že prešel kost, ne pa dlesni in se nahaja tik pod njo. Med zobom in dlesnijo se začne nabirati tekočina in kri. Odvisno od količine nabrane krvi je lahko cista transparentna, modro violična, temno rdeča ali rjava. Takšne ciste lahko nastanejo zaradi izraščanja stalnih ali mlečnih zob.
Največkrat pripišejo nastanek erupcijskih cist travmi dlesni nekaj tednov pred izrastom mlečnega zoba. Travma ni nujno velika, lahko je vzrok že normalno žvečenje. 
 
Drugi vzrok je lahko debela dlesen. Ta je lahko vzrok jemanja različnih zdravil. Ena od hipotez je tudi, da se ob jemanju ciklosporina kolagen odlaga v dlesen, kar se kaže kot debelejša dlesen, ki jo zob težko predre ob izraščanju v usta

Najpogosteje se pojavljajo na zgornji čeljusti in sicer ob izraščanju mlečnih sekalcev, mlečnih kočnikov in stalnih šestic.

Kje se pojavljajo?

Vsak otrok, ki mu mu izraščajo mlečni ali stalni zobje, lahko dobi erupcijsko cisto. Pojavnost je približno enaka pri dečkih in deklicah.

Kakšno je zdravljenje?

Ponavadi ne potrebujejo posebnega zdravljenja. Zob sčasoma predre cisto in v nekaj dneh po pojavu ciste samodejno izraste v ustno votlino. 

Če erupcijska cista persistira v ustni votlini nekaj tednov, se lahko pod lokalno anestezijo napravi majhno incizijo ciste, ki omogoči dokončno izrast zoba.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.