ALI STE VEDELI, DA NISO VSE ELEKTRIČNE ŠČETKE ENAKE?

ALI STE VEDELI, DA NISO VSE ELEKTRIČNE ŠČETKE ENAKE?

Najti pravo električno zobno ščetko je lahko dandanes pravi izziv. Ponudb na trgovinskih policah je ogromno. Prav tako so cene električnih ščetk lahko zelo različne. Verjetno se sprašujete, zakaj so cene tako različne in ali so dražje ščetke tudi boljše? Na podlagi česa se cena takšnih izdelkov sploh postavlja? Morda je odvisna od načina delovanja, vzdržljivosti ščetke, sposobnosti čiščenja, materiala, dodatkov...?
Ali ste vedeli?
Najboljši način, da bi ugotovili, ali je ščetka električna, sonična ali ultrazvočna je pregled hitrosti delovanja, ki je podana s strani proizvajalca.​

Vrste električnih zobnih ščetk?

Na tržišču obstaja ogromno električnih zobnih ščetk. Da se pri nakupu znamo pravilno odločiti, je dobro poznati prednosti in slabosti posameznih kategorij. Ali ste vedeli, da so med električnimi ščetkami lahko razlike v načinu njihovega delovanja? Razlikujejo se glede na hitrost in način premikanja čistilnih glav. Če ne spremljate prav pogosto, kaj se dogaja na tovrstnem tržišču, vas lahko naslednja dejstva presenetijo. Poznamo tri vrste električnih ščetk, glede na hitrost premikanja.

  1. OSCILIRAJOČA-ROTIRAJOČA ZOBNA ŠČETKA ima < 10.000 premikov/minuto
  2. SONIČNA ZOBNA ŠČETKA proizvede 15.000 – 40.000 premikov/minuto
  3. ULTRAZVOČNA ZOBNA ŠČETKA preoizvede  do 192.000.000 premikov/minuto (1,6 MHz)

Primerjava električnih zobnih ščetk

ELEKTRIČNE ŠČETKE
ELEKTRIČNE ŠČETKE
MODEL PROIZVAJALEC ŠTEVILO GIBOV/MIN VRSTA GIBA OBLIKA GLAVE KONTROLA PRITISKA KONTROLA ČASA RAZISKAVE
ACTOBRUSH Colgate Palmolive 9.400 oscilirajoči ovalna ne ne znane
HYDROSONIC Curaprox 42.000 zvočni ovalna ne ne niso znane
ORIGINAL WHITE GUM 10.000 ovalna ne ne niso znane
SENSONIC SR 3000E Waterpik 30.000 zvočni ovalna ne da znane
VITALITY Procter&Gamble 7.600 oscilirajoči – rotirajoči okrogla da da znane
SONICARE DIAMOND CLEAN Philips zvočni ovalna ne da znane
SERIES 4 SENSITIVE Philips zvočni ovalna ne ne niso znane
TRIUMPH 5000 Procter&Gamble 8.800, 40.000 oscilirajoči, pulzirajoči okrogla ali ovalna da da znane
EW-DE 92 Panasonic 31.000 zvočni ovalna ne da
MODEL PROIZVAJALEC ŠTEVILO GIBOV/MIN VRSTA GIBA OBLIKA GLAVE KONTROLA PRITISKA KONTROLA ČASA RAZISKAVE

1. OSCILIRAJOČE- ROTIRAJOČE zobne ščetke

Oscilirajoče-rotirajoče električne zobne ščetke so najpogostejše električne ščetke, ki jih najdete na trgovinskih policah po nizki oz. zmerno visoki ceni. 

Braun (Oral-B) ima proizvedenih vrsto takšnih ščetk. Motor električne oscilirajoče-rotirajoče zobne ščetke poganja elektrika. Te ščetke imajo majhno okroglo glavo, ki oscilira naprej in nazaj s krožnimi gibi. Prav tako so pridruženi pulzirajoči gibi, ki pomagajo odstraniti trdovratne zobne obloge, ki so prilepljene na zobe. 

Večina električnih zobnih ščetk deluje s hitrostjo med 2.000 (normalne električne zobne ščetke) in 10.000 (visokohitrostne električne zobne ščetke) premiki na minuto. 

Oscilirajoče-rotirajoče električne zobne ščetke se ne priporoča tistim, ki imajo tanek biotip dlesni – tip dlesni, ki je bolj podvržen umikanju, saj tako nastajajo recesije dlesni in posledično preobčutljivi zobje. Problem so lahko trše ščetine glave in način gibanja.

Slabost teh ščetk pa je, da je potrebno menjati glave tako pogosto, kot se menja navadne zobne ščetke, kar poveča stroške.

2. Sonične zobne ščetke

Sonične zobne ščetke so bile prvič predstavljene leta 1992. Sonične ščetke čistijo s pomočjo premikov glave, prav tako kot oscilirajoče-rotirajoče električne ščetke. Ko sonično ščetko prižgete, se prične glava premikati oz. vibrirati (iz ene strani na drugo). Sonične zobne ščetke tako odstranjujejo zobne obloge tudi iz težko dostopnih mest, zaradi pulzirajočega premikanja vode okoli zob, ki ga ustvarijo vibracije. 

Phillips je prvi patentiral ta način delovanja. Sonične ščetke so bolj učinkovite pri odstranjevanju zobnih oblog kot oscilirajoče-rotirajoče ščetke.

Sonične zobne ščetke uporabljajo za premikanje glave namesto električnega motorja elektro magnete, zato lahko presežejo 10.000 premikov na minuto. Običajno dosežejo do 40.000 premikov na minuto

Frekvenca zvoka, ki nastane ob premikih ščetin, je slišna (človeško uho sliši zvok s frekvenco med 20 in 20.000 Hz oz. 2.400 do 2.400.000 gibov na minuto). Višja hitrost gibanja glave ščetk pomeni več kontakta z zobno površino in tako boljše čiščenje. 

Sonično zobno ščetko je potrebno voditi do mest, ki jih želimo očistiti. Pri tem pa ni potrebno delati krožnih gibov, kakor to počnemo pri navadni ščetki.

Sonična ščetka odlušči mehke obloge z zoba. Z njihovo uporabo lahko zmanjšamo pojavljanje zobnega kamna in zabarvanj zaradi čajev, kave...

3. UltraSONIČNE zobne ščetke

Ultrasonična zobna ščetka čisti zobe s pomočjo visoko frekvenčnih vibracij. Glava se ne premika za razliko od soničnih ščetk. Vibracije so visokofrekvenčne z nizko amplitudo, kar razbije oblogo, ki je prilepljena na zobu. Takšne vibracije imenujemo ultrazvok.

Ultrazvočne zobne ščetke so dokaj redke na tržišču. Ultrazvočna zobna ščetka ima vgrajen ultrazvočni element, ki uporablja povsem drugačno tehnologijo odstranjevanja oblog. Ta frekvenca ultrazvoka z učinkom kavitacije razbije skupke bakterij tudi brez fizičnega kontakta ščetin z zobno površino. Ultrasonične ščetke proizvedejo okoli 2.400.000 gibov na minuto, kar je precej več od sonične ščetke. Vibracije so tako močne, da sežejo celo 5 mm pod dlesen, kar zagotavlja, da so vse zobne obloge okoli in pod dlesnijo odstranjene. 

Nekatere takšne ščetke tudi vsebujejo dodatne vibracije (premike glave), ki odstranijo ostanke hrane. Slaba stran je, da lahko moč vibracij na dolgi rok obrablja sklenino zob, zaradi česar morda ni ravno primerna za dvakrat dnevno uporabo. Z  njimi morate uporabljati posebno zobno pasto (nizkoabrazivno).

Ultrasonična ščetka glede na vse ostale ščetke najbolj temeljito čisti. So tudi med najdražjimi zobnimi ščetkami.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.