DRŽALEC PROSTORA

DRŽALEC PROSTORA

Kaj je držalec prostora?

Otroci pogosto zaradi slabega ščetkanja razvijejo karies na mlečnih zobeh, ki lahko postane tako obsežen, da je potrebno mlečni zob izdreti. Če je takšen zob izdrt prehitro, se lahko pojavijo težave s prostorom za izrast stalnih naslednikov. Stalni zob v takšnem primeru težko izraste ali pa sploh ne. 
 
Zobje v ustih z določeno silo delujejo en na drugega, kar ohranja zobe v pravilnem položaju. Ob izgubi zoba se sosednji zob premakne proti vrzeli. Zob v nasprotni čeljusti pa nekoliko izraste v nastali prostor. Prostor kjer je bil prisoten mlečni zob torej zapolnijo zobje, ki prazno mesto obdajajo. 
Na primer, če šestletnik prehitro izgubi svojo mlečno petico, se bo izraščajoča stalna šestica pomikala na njeno mesto. Stalna šestica v takem primeru blokira izrast stalne petice, ki se nahaja pod njo. Zob ne izraste ali pa izraste na nepravem mestu ob strani in povzroča probleme. 
 
Včasih pa je takšno potovanje zob celo koristno, na primer v primeru, ko želi ortodont izdreti zob zaradi tesnega stanja. Zobje se na tak način poravnajo.
 
Držalec prostora ohranja prostor, ki je ostal po prehitrem izdrtju mlečnega zoba. Sestavljen je iz ene ali dveh nerjavečih kovinskih prevlek ali trakov, ki se pritrdita na sosednja zoba in s pomočjo vmesne paličice ali žične zanke držita prostor, kamor bo lahko izrasel stalni zob.
 

Ali je uporaba držalca prostora vedno nujna?

Držalca prostora pa ne potrebujejo vsi prehitro izdrti mlečni zobje. Če bo stalni zob na tem mestu kmalu izrasel, potem takšna terapija ni potrebna. 

Držalci prostora prav tako niso potrebni od prehitro izgubljenih mlečnih sekalcih, saj je tu le redko možna izguba prostora. Tudi ko otroci naravno izgubijo mlečne zobe, držalec prostora ni potreben. 

Uporablja se jih torej le takrat, ko je mlečni zob veliko prehitro izgubljen, na primer, če je zaradi kakšne poškodbe izbit ali zaradi ogromnega kariesa.

Z rentgenskim posnetkom se da preveriti, kako hitro bo stalni naslednik pogledal v ustno votlino.

Ob neuporabi držalca prostora se lahko zgodi, da čeljust nikoli ne zraste do prave velikosti, kar se lahko odraža kot pomanjkanje prostora za izrast stalnih zob. Posledično je včasih v odrasli dobi potrebno odstraniti nekaj stalnih zob ob hkratnem ortodontskem zdravljenju z nesnemljivimi aparati.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.