DROGE IN USTNO ZDRAVJE

DROGE IN USTNO ZDRAVJE

Droge (npr. metamfetamini) lahko zelo hitro poškodujejo zobe. Najbolj škodljivi so, če se kadijo, saj so v tem primeru kemikalije v direktnem kontaktu z zobmi in ustno sluznico.
Ali ste vedeli?
Kakršnakoli oblika metafetaminov škodi zobem.

Ali droge škodujejo zobem?

Zaradi uživanja drog lahko nastanejo različne infekcije in razjede ustne votline. Uživalci drog ne posvečajo veliko časa ustni higieni. Ustna higiena je eden najpomembnejših dejavnikov, ki ohranjajo zobe zdrave.

To je stanje, ko zoba ni več možno ozdraviti zgolj z odstranitvijo kariesa in plombo.

Kako končamo zdravljenje takšnega zoba?

1. Izsušijo ustno sluznico. Metamfetamin vpliva na zmanjšano izločanje sline iz žlez slinavk, ki je sicer izrednega zaščitnega pomena za zobe in ustno sluznico. Pri uporabi tovrstnih drog, so pogoste omedlevice, kjer je pogosto značilno dihanje skozi usta, ki dodatno izsušuje sluznico in manjša količino sline v ustih.

2. Povzročijo stiskanje zob. Veliko uživalcev drog je anksioznih in paranoičnih, predvsem zaradi stranskih učinkov drog. To je pogosto razog, da stiskajo ali škrtajo z zobmi in tako obrabljajo že drugače prizadeto zobno sklenino. Prav pri injiciranju metamfetaminov pogosto opažen bruksizem.

3. Pospešujejo željo po sladki hrani in gaziranih pijačah. Ker metamfetamin izsušuje ustno sluznico, je to pogosto vzrok, da posegajo po gaziranih sladkanih sokovih.

4. Uničujejo zobno sklenino. Ulični metemfetamin ima kisel pH zaradi stranskih produktov, za razliko od čistega metemfetamina, ki ni kisel. Zobje postanejo rumeni zaradi topljenja povrhnje zobne sklenine. Sčasoma postanejo zobje ob redni zlorabi drog sivo rjavi ali črno zabarvani, uničeni do dlesni in pogosto nerešljivi. Hitri propad zob je lahko posledica hlapov, ki se sproščajo med kajenjem metamfetamina. Nastanejo lahko številni kariesi, ki dajejo zobem propadajoč, rjav izgled.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.