DRAGE ALI CENEJŠE ZOBNE PASTE, KATERE SO BOLJŠE?

DRAGE ALI CENEJŠE ZOBNE PASTE, KATERE SO BOLJŠE?

Pri nakupu zobne paste bodite pozorni, da bo nežna do zobne sklenine, zato naj ne vsebuje preveliko abrazivov. Dobro je tudi, da vsebuje 1450 ppm fluoridov.
Ali ste vedeli?
Belilne zobne paste so pogosto preveč agresivne, zato se njihova vsakodnevna uporaba odsvetuje.

Zakaj kupimo ravno to in ne tisto drugo zobno pasto?

Ali ste se kdaj vprašali, kaj so tisti faktorji, ki pomagajo k nakupu zobne paste? Realnost je, da se pogosto za nakup določene vrste zobne paste lahko odločimo zaradi njenega privlačnega pakiranja,  agresivnega trženja ali pa ugodne cene. 

Svojo vlogo ima lahko seveda tudi zobozdravnik, ki svetuje svojim pacientom glede uporabe in vrste zobnih past.

Katera zobna pasta se priporoča, je odvisno od stanja v ustni votlini. Lahko so prisotne težave z:

  • zobnim kamnom,
  • vnetimi dlesnimi,
  • preobčutljivostjo zob,
  • obrabo zob,
  • erozijo,
  • zabarvanjem zob,
  • kariesom,
  • z vsem naštetim.

Kaj vse obljubljajo zobne paste?

Kozmetična industrija pogosto preveč obljublja od zobnih past. Ozdravljenje karioznih zob z zobno pasto ni možno, kot nekateri radi navajajo. Tudi količina zdravilnih zelišč, ki so pogosto prikazane na embalaži, je premajhna, da bi lahko ugodno vplivale na dlesni in sluznico. Preprečevanje kariesa in nastajanja zobnega kamna je odvisno predvsem od nas samih, torej kako vestno ščetkamo zobe.  Edina sestavina, ki pomaga pri preprečevanju nastanka kariesa je fluor, ker krepi sklenino in ta postane bolj odporna na kisline.

Mehansko odstranjevanje zobnih oblog je tisto, ki lahko prepreči nastanek kariesa in zobnega kamna in ne zobna pasta sama po sebi.

Fluoridi so ena izmed redkih aktivnih sestavin, ki pomagajo pri krepitvi zob.

Ali so dražje zobne paste kaj boljše od cenejših?

Trgovine ponujajo ogromno izbiro zobnih past. Dokazano je, da dražje zobne paste niso nič kaj boljše od najcenejših, ki lahko stanejo le okoli 1 eura. Količina fluoridov, ki jih zobne paste za odrasle vsebujejo, so približno enake, njihova količina pa je navedena na tubi. Na trgu pa lahko najdemo tudi cenejše zobne paste, ki vsebujejo zadostno količino fluoridov, to je 1450 ppm. Trditve, ki navajajo, da zobna pasta zaščiti sklenino (pomagajo pri remineralizaciji sklenine, itd.), se nanašajo predvsem na fluoride, kar pomeni, da ni potrebno kupiti specifično te zobne paste, ampak katerokoli, ki vsebuje 1450 ppm fluorida, lahko tudi najcenejšo. 

kaj pa zobne paste za preobčutljive zobe?

Druga aktivna sestavina zobnih past je kalijev nitrat, ki se pogosto nahaja v zobnih pastah za preobčutljive zobe. Trgovine ponujajo veliko izbiro zobnih past za preobčutljive zobe, ki se v ceni lahko občutno razlikujejo. Če vsebujejo isto učinkovino bi morale isto učinkovati.

Kalijev nitrat blokira dentinske tubule in prepreči prevajanje dražljajev do zobnega živca, s čimer lahko odpravimo skelenje zob.

Belilne zobne paste

Belilne zobne paste so še ena kategorija past. Te zobne paste naj bi naredile zobe bolj bele predvsem s pomočjo abrazivov. Močnega belilnega učinka ne smemo pričakovati od nobene takšne paste, ne glede na to ali je draga ali poceni. Zobe pobeli edino vodikov peroksid v dovolj veliki koncentraciji, ki pa se v trgovinah ne sme prodajati.

Dokazano je, da zobje niso nič kaj bolj zaščiteni, če se uporablja drage zobne paste. Največjo zaščito jim nudimo mi sami, z dobrim mehanskim odstranjevanjem zobnih oblog - to je ščetkanjem.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.