DELNA PROTEZA, KI NADOMEŠČA LE NEKAJ ZOB

DELNA PROTEZA, KI NADOMEŠČA LE NEKAJ ZOB

Kaj so delne proteze?

Snemne delne proteze so proteze, ki nadomeščajo nekaj manjkajočih zob v zgornjem ali spodnjem zobnem loku. Večina zob je lahko še prisotnih v ustni votlini in služijo za podporo protezi. Proteze se lahko zlahka odstrani iz ustne votline in torej niso fiksne kot so mostički.

Takšne proteze lahko nadomeščajo od enega do več zob naenkrat, vendar kljub temu niso vedno najbolj idealna rešitev za nadomeščanje zob.

Delne proteze so narejene iz istega materiala kot totalne proteze (ki nadomeščajo vse manjkajoče zobe v čeljusti), poleg tega pa imajo dodane kovinske elemente, s pomočjo katerih se sidrajo na obstoječe zobe, kar preprečuje skakanje proteze in izpadanje iz ust.

delna proteza

Delne proteze imajo lahko prisotne vidne kovinske zapone. Lahko pa izbirate tudi med nevidnimi sidrnimi kovinskimi elementi, ki bistveno doprinesejo k estetiki, kot tudi funkciji delne proteze.

Delne proteze so ponavadi cenejše od mostičkov IN implantatov. Vse pa je seveda odvisno od kompleksnosti načrtovane konstrukcije.

Kakšne so prednosti delnih protez?

Delne proteze so zelo uporabne, saj lahko pomagajo izboljšati estetiko obraza kot tudi funkcijo žvečenja. Izboljša samozavest in kvaliteto življenja posameznika, saj v primeru, da nadomešča zadnje zobe, pomaga pri mletju hrane in v primeru, da nadomešča sprednje zobe, pomaga pri trganju in sekanju hrane. Poleg tega pomaga zadrževati zobe, ki so še prisotni na njihovih mestih v zobnem loku, saj bi se sicer lahko premikali (nagibali in izraščali) v sosednje vrzeli. 

Zobje, ki se samodejno premaknejo, ponavadi povzročijo slab ugriz, poslabšajo estetiko zobovja in otežijo nadaljne zdravljenje. Če se manjkajoče zobe nadomesti z delno protezo, se lahko izboljša izgovorjava. 

Kakšne so slabosti delnih protez?

Slabe strani delnih protez v primerjavi s fiksnimi alternativami (mostički, implantati) so, da se bolj premikajo po ustih. Vse je odvisno od posameznika in njihovega stanja. Kostnina pod protezo s časom vedno bolj izginja, kar pomeni, da bo stabilnost proteze vedno slabša. 

Na protezi se prav tako akumulirajo mehke zobne obloge, kar lahko povzroča dodatno vnetje mehkih tkiv in zobno gnilobo, če se zob in proteze ne čisti redno in pravilno.

Če nosite delno protezo, je pomembno, da dobro skrbite za ustno higieno kot tudi za higieno delne proteze.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.