ČUDEŽNO ZOBNO DREVO MISWAK

ČUDEŽNO ZOBNO DREVO MISWAK

Miswak ali siwak je poznana kot vejica za čiščenje zob iz drevesa Salvadora persica. S svojo antibakterijsko aktivnostjo naj bi pomagala nadzorovati nastanek zobnih oblog, zato se pri nekaterih kulturah še vedno uporablja kot naravna zobna ščetka za čiščenje zob.
Ali ste vedeli?
Miswak naj bi uporabljali že pred več kot 7000 leti.

Kaj je miswak?

Miswak je posebna vejica, ki se pri nekaterih ljudstvih še vedno uporablja za čiščenje zob. Pridobiva se iz drevesa Salvadora persica, znanega kot arak v arabščini ali peelu v urdujščini. Vejica naj bi vsebovala abrazivne, antiseptične, adstringentne in antikariogene lastnosti.

Salvadora persica je majhno drevo z ukrivljenim deblom, razpokano skorjo in vlaknastimi vejicami. Drevo ima dolge eliptične liste, drobne zelenkaste do rumenkaste cvetove ter okrogle mesnate rožnate in škrlatne plodove. Raste lahko v zelo suhem okolju, npr. v puščavah, kot tudi v vlažnih območjih ob rečnih bregovih in na obalnih predelih. 

Miswak - zobna ščetka faraonov

Prvi primerki drevesa izvirajo že iz Perzije. Prvotno pa so ga uporabljali faraoni in Babilonci že pred približno 7.000 leti. Kasneje so ga uporabljali v grškem in rimskem imperiju, nato pa so ga sprejeli v svojo kulturo še muslimani po vsem svetu.

Drevo je bogato z različnimi elementi kot so kalij, natrij, klorid, natrijev bikarbonat in kalcijev oksid, ki se nahajajo v koreninah in naj bi krepili zobno sklenino.  Lubje vsebuje antibiotik, ki naj bi zaviral rast bakterij in nastanek zobnih oblog. Miswak zmanjša madeže tobačnih izdelkov, kave in čaja. Vsebuje pa tudi fluor, silicij, vitamin C in druge snovi. Olja in nekatere druge snovi miswaka naj bi pripomogle v boju proti slabemu zadahu.

Dr. Laurent Garcin, botanik, popotnik in zbiralec rastlin, je drevesu podelil generično ime leta 1749 v čast barcelonskemu lekarnarju Juan-Salvadorju (1598-1681).

Miswak in ustno zdravje

Miswak zobna paličica naj bi pomagala pri naslednjih težavah v ustni votlini. 

 • Krepi dlesni in ustavi krvavenje.
 • Ubija bakterije, ki povzročajo bolezni dlesni.
 • Bori se proti bakterijam, ki povzročajo karies.
 • Odstrani slab zadah.
 • Posvetli zobe.
 • Izboljša okus.
 • Odpravlja zobobol.
 • Ustavi propadanje obolelih zob.
 • Poveča salivacijo in zavira suha usta (kserostomija).
 • Pomaga zmanjševati zobne obloge.
 • Naravni vir fluorida.
 

Kako se miswak uporablja?

Kulture, ki paličico še vedno uporabljajo v namene ustne higiene, odrežejo ali prežvečijo približno en centimeter lubja z enega konca paličice. Žvečijo, dokler vejica ne oblikuje ščetin, nato pa zobe očistijo kot bi uporabljali zobno ščetko. To opravijo običajno brez zobne paste. Vsakih nekaj dni odluščijo novi kos lubja, da se izpostavijo sveža vlakna. Če paličica postane presuha, jo navlažijo z vodo.

Ali je miswak lahko nadomestilo moderne zobne ščetke?

Miswak zobna paličica v današnjem razvitem svetu ni pripomoček, ki bi nadomeščal vsakemu dobro poznano zobno ščetko in zobno nitko. 

Še vedno velja zlato pravilo, da se visok nivo ustne higiene lahko vzdržuje le s pravilno tehniko ščetkanja in mehko zobno ščetko in nitko (ali medzobnimi ščetkami).

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.