ČRNO ZABARVANJE ZOB

ČRNO ZABARVANJE ZOB

Kaj so črni madeži na zobeh?

Črni madeži se lahko pojavijo že na mlečnih zobeh, pri nekaterih pa šele v odrasli dobi. Gre za zunanje zabarvanje, ki se trdno drži zoba in ga je z navadnim ščetkanjem zelo težko odstraniti. Če zabarvanje ne moti izgleda, jih prepogosto niti ne odstranjujemo, saj se pogosto ponovijo, predvsem ob slabši ustni higieni. 

Najpogosteje se pojavijo v obliki posameznih črnih pik, ki se sčasoma zlijejo v pasove. Večinoma se nahajajo na notranji strani spodnjih mlečnih zob nekoliko stran od dlesni. Lahko pa s časom nastanejo večji črni madeži, ki pokrivajo večji del krone. Zabarvane so lahko tudi jamice in fisure griznih ploskev zob, kjer pa je zabarvanje težje odstraniti. Običajno se pojavijo pri otrocih in izginejo do pubertete.  

 

Z odraščanjem, se ponavadi količina črnih madežev zmanjša ali pa celo popolnoma izginejo, saj se tekom izrasti stalnih zob spremeni bakterijska ustna flora.

Zakaj črni madeži sploh nastanejo?

Glavni krivec za črno zabarvanje zob so kromogene bakterije, ki pripomorejo k proizvajanju pigmentov, ne kislin. Zato pod črnim zabarvanjem ponavadi ni kariesa. 

Med bakterijskim vodikovim sufidom in železom, ki je prisoten v slini in gingivalni tekočini poteče reakcija in nastane železov sulfid, ki povzroči črno zabarvanje. 

Hrana za dojenčke in voda vsebujeta železo, zato lahko prispevata k črnemu zabarvanju zob. Kriv je lahko tudi pH v ustih. 

Zanimivo pa je, da so otroci s črnimi zabarvanji običajno bolj odporni proti kariesu.

Kako odstraniti črne madeže?

Ščetkanje zob dvakrat na dan je dobra preventiva pred nastankom teh madežev. Zato lahko ščetkanje in nitkanje zob na 12 ur pomaga pri preprečitvi nastanka črnih madežev, katerih vzrok so kromogene bakterije ustne votline. Zabarvanje lahko doma poskusite odstraniti z oljem čajevca.

Kolonizacija bakterij na trde površine zob nastane po 24 urah, po 72 urah je takšna kolonizacija prilepljenih bakterij na zobu neodstranljiva. 

Ko so črni madeži enkrat že prisotni, jih je s ščetkanjem zelo težko odstraniti, zato je to opravilo bolje prepustiti zobozdravniku, ki s strojnim ščetkanjem ali peskanjem temeljito očisti vse površine zob. 

Če ste nagnjeni k nastanku takšnih madežev je zelo težko preprečiti, da se ne bi pojavili nazaj, četudi se jih enkrat že odstrani. Možno pa je tudi, da z leti izginejo sami od sebe. Zanimivo je, da so črni madeži pogosto vidni tudi pri ženskah, ki imajo dobro ustno higieno. Zabarvanje se lahko pojavi po pitju nekaterih čajev, po daljšem uživanju kisle hrane, uporabi belilnih sredstev, belilnih past, itd., kjer se odstrani pelikel, oz. tako imenovana posebna zaščitna plast zoba, ki služi odbijanju bakterij.  

 

Črni madeži niso škodljivi in gre bolj za estetsko težavo.