ČRNE (AMALGAMSKE) PLOMBE

ČRNE (AMALGAMSKE) PLOMBE

Dentalni amalgam je sestavljen iz 50 % živega srebra in 50 % kovin (srebro, kositer, baker, cink).
Ali ste vedeli?
Amalgam je zlitina živega srebra in drugih dentalnih kovin.

Kaj je amalgam?

Črne plombice so sestavljene iz snovi imenovane amalgam. Amalgam je torej sestavina živega srebra in drugih kovin. Živo srebro se nahaja v eni polovici kapsuli v obliki tekočine, kovine pa v obliki prahu v drugi polovici kapsule. Kapsulo se pretrese v posebnem mešalniku, kar povzroči, da prah in tekočina prideta v stik. Tako nastane amalgam, ki je v začetku še dovolj mehak, da se ga vstavi v zob in oblikuje.  V nekaj minutah se strdi. Prenaša lahko velike žvečne sile.

Beli kompozitni materiali postajajo vedno bolj izpopolnjeni in se njihova trajnost približuje trajnosti črnim plombam oz. jih že dosega.

Kako dolgo amalgamske plombe trajajo?

V povprečju amalgamske plombe trajajo 12 let. Lahko tudi več. Našli so celo amalgamske plombe, ki so v ustih zdržale okrog 50 let. 

Črne plombe pa imajo nekatere druge pomanjkljivosti v primerjavi z belimi. Najpogostejši razlogi za menjavo amalgamske plombe so počena plomba, nastanek kariesa pod plombo ali zlom zoba. Amalgamske plombe zdržijo v ustih dolgo zaradi kovin, ki jih vsebujejo in delujejo bakteriostatično. Bakterije okoli takšne plombe nerade živijo, ker jim kovine škodijo, kar pomeni manj kariesa ob plombah, seveda pod pogojem gladkih prehodov plombe na zob.

V vsakem primeru pa črne in bele plombe zdržijo dlje časa, če se za njih redno skrbi s ščetkanjem in čiščenjem medzobnih prostorov. Svoj delež prispevata tudi količina zobne substance, ki je še ostala, ter žvečne sile.

Ali so amalgamske plombe škodljive?

Pogosto se postavljajo vprašanja ali so amalgamske plombe zaradi vsebujočega živega srebra škodljive zdravju. Nekateri povezujejo amalgamske plombe z Alzheimerjevo boleznijo, glavoboli, multiplo sklerozo, okvarami ledvic, nevrološkimi motnjami, alergijami na živo srebro itd. Nekateri pacienti si celo zamenjajo vse amalgamske plombe z belimi zaradi domnevne preventive pred kroničnimi boleznimi. 

Na spletu obstaja vrsta zgodb o tem, kako so ljudje zboleli zaradi amalgamskih plomb. Po odstranitvi le teh, pa naj bi se njihovo stanje popolnoma izboljšalo. Takšne zgodbe nepotrebno vzbujajo strah. Vsem pacientom, ki so bili zaskrbljeni, da je vzrok bolezni amalgam, so preiskave potrdile, da vzrok njihove bolezni ni povezan z amalgamskimi plombami.

V bližini amalgamske plombe se lahko pojavi alergija na mehkih tkivih.

Ali ste lahko alergični na sestavine amalgamske plombe?

Alergije na živo srebro so zelo redke, še redkejše pa na druge elemente v amalgamu. Obstajajo akutne alergične reakcije na amalgamske plombe, ki so zelo redke. V takem primeru se pojavi razjeda na mehkih tkivih, ki so v stiku s plombo, najpogosteje na jeziku, licih. Pojavi se v približno enem dnevu po izdelavi plombe. 

Obstajajo tudi kronične alergične reakcije na amalgamske plombe, ki so nekoliko pogostejše. Tkivo se v takem primeru lahko zadebeli v predelih, ki je v stiku s plombo. V takšnih primerih je dobro kontaktirati zobozdravnika, da plombo zamenja z drugim materialom.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.