ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA

ČIŠČENJE ZOBNEGA KAMNA

Zobni kamen nastane, ko se neodstranjene mehke obloge strdijo na zobni površini. Nastane lahko pod in nad dlesnijo. Zobni kamen nad dlesnijo se najpogosteje nahaja na lični strani zgornjih zadnjih zob (kočnikih) in jezični strani spodnjih sprednjih zob (sekalcih). To so mesta, ki so blizu izvodil žlez slinavk.
Ali ste vedeli?
Zobni kamen, ki se naredi pod dlesnijo je pogosto potemnel, zaradi posebnih bakterij, ki proizvajajo pigmente.

Kako lahko očistimo zobni kamen?

Ko se zobni kamen enkrat naredi, ga z zobno ščetko ni več možno odstraniti.​ Čiščenje zobnega kamna lahko poteka pri zobozdravniku s pomočjo ultrasoničnih čistilcev in ročno s pomočjo posebnih instrumentov.

1. Ultrasonični čistilci.

Ultrasonični čistilci odstranjujejo zobni kamen z vibracijami pri zelo visoki frekvenci skupaj z vodnim sprejem. Ultrasonični čistilci so hitri, učinkoviti in enostavni za uporabo. Ročne instrumente se lahko uporablja za odstranjevanje preostalih manjših količin zobnega kamna.

Z ultrasoničnim čistilcem so rezultati čiščenja boljši od ročnega čiščenja v nekaterih primerih. Z modificiranimi nastavki na ultrasoničnem čistilcu se lahko bolj zagladi korenine, bolje dostopa do dna parodontalnih žepov ter se porabi manj časa.

2. Ročni instrumenti

Če se zobni kamen nahaja pod robom dlesni in je treba opraviti luščenje in glajenje zobnih korenin s pomočjo ultrasoničnega čistilca in uporabo ročnih instrumentov. Očistiti je potrebno vse površine korenine.

zobni kamen

To je stanje, ko zoba ni več možno ozdraviti zgolj z odstranitvijo kariesa in plombo.

Kaj sledi po odstranjevanju zobnega kamna?

Zobe se po odstranjevanju zobnega kamna očisti še s peskalnikom, ki odstrani še preostala zunanja zabarvanja zob. Zobje so po takšnem čiščenju veliko bolj beli. Na koncu posega se lahko zobe še spolira s polirno pasto in ščetko. 

 

Zobje po peskanju postanejo gladki, kar oteži ponovno lepljenje plaka.

Ali so lahko prisotne težave po čiščenju zobnega kamna?

Včasih so zobje po čiščenju zobnega kamna občutljivi. V tem primeru lahko kupite ustrezno zobno pasto za občutljive zobe.

Ali lahko preprečimo nastanek zobnega kamna?

Najboljša preventiva pred nastankom zobnega kamna je redna in natančna ustna higiena z zobno ščetko in medzobnimi ščetkami ali nitko. 

Na trgu obstajajo sicer tudi zobne paste, ki vsebujejo sestavino pirofosfat, ki naj bi preprečevala nastanek zobnega kamna, vendar samo nanos te zobne paste težave ne bo odstranil.

Ker mehke obloge začnejo kalcificirati po 12 urah je pomembno, da se z zobno ščetko odstranjuje mehke obloge dvakrat na dan in se prepreči njihovo strjevanje. 

Vsak posameznik ima lahko nekoliko različno sestavo sline in količino ionov, ki prispevajo k nastanku zobnega kamna, zato lahko pri nekaterih zobni kamen nastane v večjih količinah veliko prej, pri drugih pa ne nastane niti v nekaj letih.

Predpogoj, da zobni kamen sploh nastane, so mehke zobne obloge, ki so lahko odstranljive.

Kaj pa, če zobnega kamna ne odstranjujemo redno?

Če se zobnega kamna ne odstranjuje redno se lahko pojavijo:

  1. zadah,
  2. porumeneli ali porjaveli zobje, 
  3. vnete dlesni (gingivitis, parodontalna bolezen).

Predpogoj, da zobni kamen sploh nastane, so mehke zobne obloge, ki so lahko odstranljive.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.