ALI STE VEDELI, DA JE POTREBNO ČISTITI TUDI MOSTIČKE?

ALI STE VEDELI, DA JE POTREBNO ČISTITI TUDI MOSTIČKE?

Kako čistimo pod mostički?

Pod mostiči se hitreje nabira hrana zobne obloge. Ta področja zobna ščetka ne doseže, zato je pomembno, da si pomagamo z drugimi pripomočki.
 
Poleg navadne zobne ščetke potrebujemo še nitko z odebeljeno čistilno gobico. Trši del zobne nitke vstavimo z lične strani pod mostiček (med nosilcem in členom ali med dvema povezanima zobema) in tako z nitko pridemo na nebno stran. Z debelim delom nitke očistimo predel pod mostičkom in okoli nosilcev. Čistimo del mostička, ki meji na dlesen.

Vse trde površine, ki se nahajajo v ustih pospešeno vežejo bakterije, ki tvorijo biofilm, tudi mostiček ni izjema, zato je zelo pomembno, da očistimo vse njegove površine, tudi tiste, ki jih ne vidimo.

Oralno-higienski pripomočki za čiščenje mostičkov

  1. Mehka ščetka (navadna ali električna). Priporočamo uporabo električne zobne ščetke Sonicare Healthy White. Naročite jo lahko TUKAJ.
  2. Zobna pasta
  3. Zobna nitka z odebeljeno čistilno gobico (Superfloss, Thornton bridge & implant, TePe bridge & implant, …)

Kakšne so posledice slabe higiene mostičkov?

Posledice dolgotrajne slabe higiene sta nastanek kariesa in parodontalne bolezni na zobeh nosilcih in posledično sesutje mostovne konstrukcije. Zobe se v najslabšem primeru lahko tudi odstrani, saj postanejo neprimerni nosilci za obnovitev konstrukcije.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.