BOLEČINE OB NOŠENJU PROTEZE

BOLEČINE OB NOŠENJU PROTEZE

bolečina pri nošenju protez

Če nosite protezo, ste najbrž že kdaj izkusili kakšno bolečino, ki jo lahko povzročijo. Bolečine povezane s protezami so dokaj pogosta težava. Mogoče jih je do neke mere preprečiti z upoštevanjem zobozdravnikovih navodil o pravilni uporabi in vzdrževanju protez. Vendar pa v nekaterih primerih težave z bolečinami lahko rešimo le s podlaganjem ali zamenjavo proteze.
 
Razjede v ustih, ki jih povzročajo zobne proteze in nenehno dražijo sluznico, ne povzročajo le bolečine, temveč tudi resnejše zdravstvene težave, kot je rak ustne votline.
 
Preverite v ustih, če imate prisotne kakršnekoli rdeče ali bele lezije, spremenjeno barvo dlesni ali rane, ki se ne zdravijo. Pozorni bodite na spremembe ustne votline, tudi če ne čutite bolečine. Če imate katerega od teh znakov ali simptomov, obiščite svojega zobozdravnika in se naročite za pregled in popravilo protez.
 
Kaj vse lahko povzroča bolečine ob nošenju proteze, si lahko preberete spodaj.
VPLIV STARANJA NA OBZOBNA TKIVA

Zobne proteze so odstranljivi protetične zobni nadomestki. Bolečine se običajno pojavijo v obdobju takoj po izdelavi nove proteze ali pa po mnogih letih uporabe. V obeh primerih so lahko vzroki različn, toda najpogostejši vzročni dejavnik je v večini primerov ta, da proteza ne sedi pravilno na dlesnih oz. čeljustih.

1. nova proteza

Nova proteza lahko poškoduje dlesni, kar povzroči bolečino, krvavitev in odprte rane. Takšne težave se pojavijo prej, če je bilo potrebno puljenje zob pred izdelavo proteze, zato je dobro, da se čeljustni greben po puljenju stabilizira od 3 do 6 mesecev, preden se prične z izdelavo nove proteze. Čeljustni greben se v tem obdobju najbolj spreminja.

Če občutite bolečine zaradi nove zobne proteze, obstaja le ena rešitev, to je obisk zobozdravnika. Potrebno se je vračati v ambulanto, da se proteza sproti prilagaja sluznici in se del proteze, ki žuli, odbrusi. Z malo sreče se lahko proteza po nekaj dneh dobro uleže na tkiva in postane prijetnejša za nošenje. Vedno pa je potrebno poiskati vzrok bolečine.

Razjedam na sluznici dajte čas, da se popolnoma zacelijo. Protezo je priporočljivo odstraniti ponoči in v nekaterih primerih za 24 ur ali več, če se pojavijo boleče razjede na dlesnih. Usta splaknjujte s slano vodo dva do trikrat na dan, da preprečite okužbo in zmanjšate bolečino.

 

2. STara proteza

Zobne proteze imajo rožnato podlago iz akrilne smole, ki imitira dlesni in ležijo na čeljustnem grebenu. Mehka tkiva v ustih so med najbolj občutljivimi v človeškem telesu. Če se proteza ne prilega čeljustnim grebenom, se bo med žvečenjem premikala in bo lahko z nenehnim drgnjenjem naredila boleče žulje.

Stare in nič več prilegajoče proteze so pogost vzrok bolečine. Takšna zobna proteza je lahko neprijetna ob žvečenju ali govorjenju. Zaradi nepravilnega prileganja proteze lahko pod njo zaidejo tudi delci trde hrane, ki ranijo sluznico.

Resorpcija kosti in krčenje dlesni se nadaljujeta tudi po prvih mesecih po izdelavi proteze, vendar z manjšim tempom. Minimalno podlaganje starih protez je potrebno na 2-3 leta. 

Po nekaj letih se oblika čeljusti močneje spremeni in je včasih celo potrebno izdelati novo protezo, ker stare ni več mogoče kvalitetno obnoviti. Proteza z leti postane ohlapna in povzroča bolečino ter nelagodje.

Proteze je torej treba preveriti vsako leto pri zobozdravniku, podložiti na 2-3 leta in zamenjati na 5-6 let, kar pa je lahko nekoliko različno od posameznika do posameznika.

3. trda hrana

Pri ljudeh z lastnimi zobmi, se ob žvečenju sile prenašajo na zobe in preko njih na kost. Pri brezzobih ljudeh, ki nosijo protezo, pa se žvečne sile prenašajo na protezo, od tam na mehko tkivo in šele nato na kost. Ob grizenju trde hrane lahko pride do prevelikih sil za mehka tkiva, kar lahko privede do začasne bolečine ob ugrizu. Če pa se ta mesta nenehno dražijo lahko to privede do nastanka žuljev in večjih bolečin.

V zgodnjih fazah nošnje proteze, ko je le ta še nova in so vaša tkiva še neprilagojena so pogosto prisotne bolečine. V tem času je pomembno, da pazite, kaj jeste, saj lahko pretirano žvečenje in trša živila dodatno pritiskajo na občutljivo dlesen in povzročijo bolečino in žulje. V začetku je dobro, da jeste mehkejšo hrano (juhe, hrano na žlico, jogurte, testenine, itd.).

 

Z leti nošenja protez se čeljustni greben preoblikuje in zmanjša, zato se lahko proteza začne premikati med žvečenjem, kar lahko ponovno povzroči nastanek žuljev.

4. Glivična infekcija

Zobno protezo je potrebno prav tako dobro čistiti, ne le naravne zobe. Tudi brez naravnih zob, so usta še vedno polna bakterij in če le te preidejo izpod nadzora, se lahko pojavi vnetje dlesni in sluznice, kar povzroča bolečine in sitnosti. Pogosto se pod protezami pojavi glivična okužba imenovana protetični stomatitis. Zanj je značilna blaga bolečina. Pojavi se kot pordelo področje na mestih, ki jih pokriva proteza, drugje pa je sluznica zdrava.

Za odpravo glivične infekcije so potrebna zdravila, ki vam jih bo predpisal vaš zobozdravnik. 

Če so vaše proteze polne madežev, strjenih oblog in plaka, vaša higiena ni dovolj učinkovita. zobna Proteza mora izgledati kot nova tudi po daljši uporabi in letih nošenja.

5. Bruksizem in proteze

Do nastanka bolečin in žuljev na ustni sluznici in dlesnih lahko pride tudi pri ljudeh, ki ponoči izrazito škrtajo in stiskajo zobe oz. proteze, če z njimi seveda spijo. Pride do trenja in večjih sil na sluznico in jo tako lahko poškodujejo.

Stiskanje in škrtanje zob imenujemo bruksizem. Najpogosteje se pojavlja ponoči.

6. Alergija na protezni material

Nekateri ljudje so alergični na material, iz katerega so narejene proteze. Lahko pa je prisotna alergija tudi na čistila in lepila za proteze. Alergična reakcija na protezo pomeni, da so dlesni razdražene in lahko nastanejo boleče razjede v ustih. 

V primeru alergij boste potrebovali novo protezo, ki bo izdelana iz drugih materialov.

7. sindrom pekočih ust in proteze

Sindrom pekočih ust je boleče stanje, ki se kaže kot pekoč občutek, najpogosteje na jeziku, lahko pa tudi drugod v ustni votlini. Sindrom lahko nastane tudi zaradi protez, ki se slabše prilegajo sluznici ali zaradi preobčutljivosti na material iz katerega je proteza narejena. 

Sindrom pekočih ust se najpogosteje pojavi pri ženskah v srednjih letih ali kasneje.

Kako se izogniti bolečinam ob nošenju protez?

1. Dovolite dlesnim, da počivajo. Ne nosite protez ves čas. Vsaj za 6 ur dnevno odstranite zobne proteze, tako da sluznici ostane dovolj časa, da se relaksira in da se razdraženost pomiri. Če imate boleče in ožuljene dlesni, je bolje da protez nekaj dni ne nosite, dokler se rane ne zacelijo. Če so proteze izredno boleče, jih ne nosite, dokler ne vidite svojega zobozdravnika. S tem se izognete hujšim poškodbam.

2. Popravilo zobne proteze. Proteze je treba vsako leto preverjati in jih prilagajati vsaka 2-3 leta, da se ustrezno prilegajo stalno spreminjajoči se obliki čeljustne kosti. Zamenjati jih je treba vsakih 5-6 let. Izogibajte domačih popravil, ker lahko povzročite več škode kot koristi.

3. Geli proti bolečinam. Uporaba gelov za lajšanje bolečin, kot je Orajel, omogoča začasno odpravo bolečine, dokler ne obiščete zobozdravnika, ki vam boproteze pravilno prilagodil. 

4. Uporaba lepil. Uporaba lepil za zobne proteze lahko pomaga zmanjšati gibanje proteze in zmanjšati bolečine.

5. Zobne proteze naj bodo čiste. Zobne proteze morajo biti čiste, da se izognete nastajanju bakterij. Pred spanjem jih temeljito očistite z čistilnim sredstvom, nato pa jih položite v kozarec z vodo. Bakterije na protezi dražijo sluznico, povzročajo ustni zadah in zakasnijo celjenje žuljev.

6. Usta naj bodo čista. Ne le zobne proteze, tudi usta morajo biti vsaki dan očiščena. Dobra ustna higiena je pomembna tudi, če ste izgubili vse svoje zobe. 

7. Izogibajte se trdi hrani. V prvih tednih po vstavitvi nove zobne proteze se priporoča uživati mehko hrano. Sčasoma, ko se bodo mehka tkiva že nekoliko utrdila in navadila na novo protezo, boste lažje lahko jedli tudi tršo in bolj raznoliko hrano.

Bolečine ob nošenju novih protez so pogosta težava, zlasti prvih nekaj dni po vstavitvi. Naslednja priporočila lahko pomagajo lajšati in preprečiti bolečino v ustih.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.