BOLEČINA PO KORENINSKEM ZDRAVLJENJU ZOBA

BOLEČINA PO KORENINSKEM ZDRAVLJENJU ZOBA

Kaj je koreninsko zdravljenje zoba?

Bolečina po koreninskem zdravljenju je pogosto le posledica predhodnega patološkega dogajanja. Preden je sploh prišlo do koreninskega zdravljenja, je zob moral kazati določene znake obolenja. Ponavadi se vse začne z zobno gnilobo ali kariesom ali morebitno poškodbo zoba. 

Zobna gniloba, ki je povzročila vnetje zobnega živca, pogosto pripelje do tega, da je potrebno koreninsko zdravljenje zoba. Če imate torej oboleli zob, ki zahteva koreninsko zdravljenje, lahko pričakujete določeno stopnjo neugodja med in po posegih. Bolečine so lahko blage do močne in lahko trajajo nekaj dni.

Koreninsko zdravljenje lahko zahteva več obiskov, preden se zaključi s polnitvijo kanalov in trajno plombo ali prevleko. Zob se ne more napolniti, preden se okužba ne razreši. 

Če je bolečina po koreninskem zdravljenju intenzivna, je to lahko znak zapletov. V približno enem odstotku primerov bo morda potrebna dodatna intervencija ali celo odstranitev zoba, da se bolečino odstrani.

Če se sprašujete, kako je mogoče, da zob brez zobnega živca še vedno boli, morate vedeti, da so ponavadi obzobna tkiva tista, ki povzročajo bolečine. Izjemoma lahko zob boli, kadar je v kanalih ostala še kakšna skrita veja živca. 

Kot splošno pravilo velja, da bolj kot je bil zob pred zdravljenjem bolan, bolj verjetno je, da boste po posegu čutili bolečino. 

KDAJ PRESTAVITI TERMIN PRI ZOBOZDRAVNIKU?

Vzroki bolečine po koreninskem zdravljenju?

1. Draženje obzobnih tkiv. Obstoječe vnetje v obzobnih tkivih (v kosti) ob konici zobne korenine je najpogostejši vzrok za bolečino po zdravljenju koreninskih kanalov. Obzobna tkiva se lahko tudi razdražijo med posegom, ko se čisti kanale z instrumenti, ki lahko občasno zaidejo čez konico korenine v tkiva ob zobu. Pride lahko tudi do draženja tkiv zaradi močnih kemikalij, s katerimi se spirajo kanali. Povečan pretok krvi tekom celjenja tkiv je še en razlog, ki lahko sproži občutljivost zoba.

2. Previsoka plomba. Če je obnova zoba s plombo spremenila okluzijo in le ta sedaj udarja ob zobe nasprotne čeljusti s prekomerno silo, lahko nastane bolečina. Obstaja tudi večje tveganje za zlom zoba, zato je potrebno, da se zob nekoliko zniža tekom koreninskega zdravljenja. Tudi po izdelavi končne plombe mora biti ta pravilno visoka. 

Včasih so povezani simptomi s previsoko plombo morda le začasni in zob ne potrebuje dodatne prilagoditve. To se lahko zgodi, če v prvih dneh po zdravljenju še vedno obstaja vnetje okrog konice zoba. Vnetje lahko rahlo dvigne zob nad normalno višino, kar povzroči začasno težavo z občutkom previsoke plombe. V tem primeru po nekaj dneh višina plombe ne bo več moteča.

 

3. Bruksizem. Tisti posamezniki, ki škrtajo ali stiskajo zobe (bruksisti) se lahko soočijo z bolečinami v zdravljenem zobu, če po terapiji nadaljujejo z bruksizmom. Zdravljeni zob, ki je razdražen zaradi okužbe in samega posega se lahko močno razboli ali tudi poči.

4. Okužba (zobni absces). Gre za vnetje na konici korenine zoba, kjer se lahko formira gnojna vsebina. Novi absces se lahko tvori kot posledica okužbe kosti zaradi bakterij. Te pridejo iz okuženih kanalov zoba v kost, kjer povzročajo vnetje. Tlak na tkivih okoli zobnih korenin se povečuje, kar povzroča bolečine in včasih tudi oteklino. Oteče lahko le del okoli zoba ali pa se gnoj razširi tudi v okolna mehka tkiva, ko zateče del obraza. Okužba se mora razrešiti, preden se kanale trajno zapre, saj se lahko infekt ponovi.

Kako lajšati bolečino po koreninskem zdravljenju?

Sledite navodilom vašega zobozdravnika glede ustne higiene in skrbi za zob, ki se koreninsko zdravi. Če imate predpisane antibiotike in analgetike, jih jemljite po predpisanih navodilih.

Bolečino po koreninskem zdravljenju lahko lajšate z analgetikom, kot je na primer Ibuprofen. Na recept se lahko predpiše močnejši analgetik, kot tisti, ki jih dobite brez recepta. Včasih lahko zobozdravnik predpiše tudi antibiotik, ki zmanjša tveganje za okužbo.

Ob znakih okužbe, bodo predpisani antibiotiki. Če se oblikuje zobni absces, se bolečine po odprtju kanalov lahko začasno sprostijo z zagotovitvijo drenaže, vendar bo zdravljenje verjetno treba ponoviti.

Težave s previsoko plombo je treba odpraviti, zato ne čakajte, da se bo plomba sama od sebe zmanjšala. To lahko privede do še večjih zapletov, zato raje obiščite zobozdravnika, če je plomba po treh dneh še vedno občutno previsoka.

Če je začasna plomba izpadla iz zoba, čimprej obiščite svojega zobozdravnika, da naredi novo zaporo, sicer se lahko zob ponovno okuži. To lahko povzroči dodatno bolečino in oteži zdravljenje.

 

Po posegu jejte mehkejšo hrano prvih nekaj dni in se izogibajte pretiranemu žvečenju na zob, ki se zdravi. Če zob še ni oskrbljen s trajno plombo ali prevleko, je lahko zelo krhek in lahko pri večjih griznih silah tudi poči.

 

V primeru neuspešnega koreninskega zdravljenja in bolečine je potrebno zdravljenje ponoviti in po potrebi narediti apikotomijo, ali pa zob odstraniti.

neuspelo koreninsko zdravljenje?

Bolečina po koreninskem zdravljenju, ki je čezmerna in ne izgine po nekaj dneh, je neobičajen simptom in običajno nakazuje komplikacijo zdravljenja. 

Sum na neuspelo zdravljenje lahko nastane, če:

  • ni opazne izboljšave glede simptomatike zoba pred in po zdravljenju,
  • vnetje okoli zoba je še vedno prisotno ali se slabša,
  • pojavijo se znaki ponovne okužbe, kot je npr. otekanje, majavost zoba, itd.,
  • zob miruje nekaj dni po končanem zdravljenju, kasneje pa prične zopet delati težave in bolečine,
  • zoba se ni uspelo dovolj prečistiti in del okuženega tkiva zastaja v prepletu zobnih kanalov,
  • zob, ki je preluknjan (komunikacija omogoča bakterijam vstop vanj),
  • kanali, ki niso popolnoma napolnjeni ali pa je še kje kakšen skrit kanal,
  • del instrumenta se je zagozdil in ostal v kanalu.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.