TEŽAVE PO BELJENJU ZOB?

TEŽAVE PO BELJENJU ZOB?

Kaj so lahko stranski učinki estetskega beljenja zob?

V zadnjih letih je beljenje zob priljubljena metoda za olepšanje nasmeha. Posledično se je tudi povečalo število primerov bolečine povezane z beljenjem zobovja.

30 do 50% jih po beljenju zob izkusi bolečino ali določeno stopnjo neugodja v obliki preobčutljivosti zob ali razdraženih dlesni. Kakšna stopnja neugodja se bo pojavila je pretežno odvisna od vrste ter koncentracije belilnega sistema in časa izpostavljenosti belilu. 

ZABARVANI ZOBJE

Omenjeni stranski učinki beljenja se lahko pojavijo med ali/in po beljenju in navadno izginejo v nekaj dneh po končanem beljenju.

1. Preobčutljivost zob

Preobčutljivost zob je stanje, ko hladni ali vroči, sladki ali kisli dražljaji v ustih ali celo zrak povzročijo zobno bolečino. Vsi belilni geli povzročijo določeno stopnjo občutljivosti, vendar stopnja neugodja ni enaka za vse. To je pričakovan stranski učinek beljenja zob. 

Preobčutljivost zob je začasno stanje, ki običajno izgine v roku 48 ur po končanem beljenju.

Simptome preobčutljivosti lahko zmanjšate ali odstranite s pomočjo spodnjih nasvetov.

 1. Uporaba belilnih gelov za krajše časovno obdobje (15 minut namesto 30 minut, ki jih proizvajalec običajno priporoči) ali samo enkrat namesto dvakrat na dan.
 2. Prenehajte z beljenjem zob za nekaj dni. Običajno simptomi izvenijo v enem ali dveh dneh. Rezultati beljenja se seštevajo tako da prekinitev beljenja za nekaj dni ne bo vplivala na končni rezultat, le trajalo bo dlje.
 3. Zamenjajte belilni izdelek z drugim z nižjo koncentracijo belila, vsaj dokler simptomi izginejo.
 4. Obiščite svojega zobozdravnika in se naročite na pregled in posvet. V mnogih primerih je lahko razlog za bolečine zob tudi neopažena zobna gniloba, ki naredi zob občutljiv na beljenje.
 5. Uporabljajte zobno pasto za občutljive zobne vratove v obdobju med in po beljenju. Sodobni desenzibilizacijske zobne paste vsebujejo posebne sestavine, kot je na primer kalijev nitrat, ki predstavlja dobre rezultate v boju proti občutljivosti zob.
 6. Če se zgoraj omenjene zobne paste izkažejo za neučinkovite, lahko prosite svojega zobozdravnika, da vam predpiše poseben desenzibilizacijski gel z visoko koncentracijo fluorida, ki pomaga remineralizirati sklenino in lajša zobno preobčutljivost.

2. Razdražene dlesni

Draženje dlesni je še en pogost vzrok za bolečino in nelagodje po ali med beljenjem zob. 

Glavna vzroka za te težave sta:

 1. FIZIKALNI VZROK. Nosilci z belilnim gelom, ki so prefabricirani in kupljeni v trgovini, so lahko pogosto razlog za boleče dlesni po ali med beljenjem. Takšni nosilci niso narejeni individualno za posameznika, zato pogosto ne sedijo dobro v ustih. So pogost vir draženja dlesni, saj lahko travmatizirajo mehka tkiva dlesni in tako povzročajo bolečino na stičnih točkah. Profesionalni nosilci, ki se jih dobi v zobnih ambulantah, le redko povzročajo podobne težave, saj so izdelani posebej za tistega, ki bo nosilec uporabljal. Na trgu obstajajo tudi belilni trakovi, ki imajo tanek, prožen plastičen trak, kateri dostavlja belilo, a ti prav tako redko povzročajo poškodbo dlesni.
 2. KEMIČNI VZROK. Vodikov peroksid, ki je temeljno belilo v večini belilnih sredstev, je prav tako lahko vir draženja dlesni in vzrok za bolečino.

Ponavadi je bolečina zaradi draženja dlesni blaga in ne povzroča resnih motenj. Če je težava nastala, zaradi slabo prilegajočega nosilca, ga nadometite z novim, najbolje tistim, ki vam ga individualno naredijo. 

Če že uporabljate profesionalno izdelan nosilec in imate še vedno težave, obiščite svojega zobozdravnika, da ga ponovno prilagodi vašim dlesnim.

Kako ustaviti bolečino v dlesnih ob beljenju zob?

 1. PRENEHAJTE Z UPORABO. Prenehajte uporabljati belilo za nekaj dni ali pa uporabljajte izdelek za manj časa.
 2. PRAVA KOLIČINA GELA. Ne dajajte preveč gela v nosilec, saj bo na tak način preveč belila prišlo v kontakt z dlesnijo.
 3. NATANČEN NOSILEC. Namestite nosilec z belilnim gelom ali belilni trak tako, da bosta čim manj v stiku dlesnijo.
 4. SPERITE USTA Z VODO. Po odstranitvi nosilca z belilnim gelom, dlesni dobro splahnite z vodo, da odstranite morebitne ostanke belila.
 5. POZDRAVITE VNETE DLESNI. Če imate obolele dlesni že pred pričetkom beljenja, lahko pričakujete, da boste imeli težave z razdraženostjo dlesni med beljenjem. Vnete dlesni (gingivitis, parodontalna bolezen) je treba pozdraviti pred začetkom beljenja zob.

3. Ostali stranski učinki

1. IZGUBA LESKA. Če bi se beljenje izvajalo dolgotrajno, bi zobje izgubili svoj sijaj in bi postali motne bele barve. 

2. NEENAKOMERNA POSVETLITEV ZOB. Beljenje zob lahko povzroči neenakomerno posvetlitev zob, če ni izvedeno pod strokovnim nadzorom. 

3. UMETNI MATERIAL SE NE POBELI. Potrebno pa je vedeti, da se pobelijo le naravni zobje, nadomestki iz umetnih mas (prevleke, luske, bele plombe) pa ostanejo enaki, zato je verjetno, da bodo nadomestki po beljenju ostali barvno neustrezni in jih bo potrebno zamenjati. Končna barva zob je vidna šele v 14 dneh po končanem beljenju. 

Če so v načrtu menjave ali izdelava protetičnih keramičnih izdelkov je dobro po beljenju zob počakati vsaj 14 dni, zato da se barva protetike ujame z novo barvo zob, poleg tega je ta čas potreben tudi za vzpostavitev ustreznih pogojev za lepljenje protetike.

4. NE ZAUŽIJTE BELILA. Nevarno je, če je belilo med beljenjem po nesreči zaužito, saj lahko povzroči poškodbe sluznice. 

Pri pojavu stranskih učinkov je dobro prenehati z beljenjem zob za nekaj časa in obiskati zobozdravnika, da se ugotovi vzrok težav in se postopek beljenja po potrebi prilagodi ali ukine.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.