BOLEČE DLESNI Z RAZJEDAMI

BOLEČE DLESNI Z RAZJEDAMI

Boleče dlesni na katerih se pojavljajo razjede (prizadete so predvsem papile dlesni, ki so med zobmi) se pogosto povezuje z boleznijo imenovano ANUG.
Ali ste vedeli?
ANUG pomeni akutno nekrotizirajoče ulcerozno vnetje obzobnih tkiv.

Kaj je ANUG?

Je bolezen z hitrim začetkom.  Zanjo je značilno uničenje robu dlesni ob zobu, predvsem v medzobnih prostorih, zaradi česar je ta izredno boleča ter prekrita z rumeno belimi oblogami.Včasih se razjede razširijo na okolno priraslo dlesen ali ustno sluznico, kjer so prisotne sivo-bele obloge. Tudi krvavitev je lahko zelo jasna, sploh če obloge odstranimo. Možni spremljajoči pojavi so še povišana temperatura, slab zadah in otekle bezgavke.

Sicer pa ANUG ni pogosta bolezen v današnjem razvitem svetu.

anug

ANUG je povezan z razmnoževanjem različnih anaerobnih bakterij, ki jih lahko najdemo tudi v samih razjedah.

hiv

Kdaj se ANUG pojavi?

ANUG se najpogosteje pojavi pri mlajših odraslih, osebah s slabo ustno higieno in pri zmanjšani imunosti (zaradi okužbe s HIV, pri podhranjenosti ali stresu). Vzrok je lahko tudi slaba levkocitna funkcija pri nevtropeniji ali levkemiji. Pojavi se lahko tudi pri tistih z respiratornimi infekcijami ali z različnimi virusnimi infekcijami (mononukleoza, rubela). Tudi kadilci imajo lahko povečano tveganje za razvoj ANUG-a.

 

Kakšno je zdravljenje?

Najprej je potrebno omejiti širjenje nekroz in bolečine. Če je le možno, opravimo še začetno odstranjevanje oblog. Doma je potrebno spiranje s kombinacijo mlačne vode ter klorheksidina. Včasih se uvede tudi antibiotik. Po približno petih dneh, ko se stanje umiri, se lotimo klasične terapije. 

 

Najpomembnejša je dovolj velika motivacija za izvajanje dobre ustne higiene.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.