BELJENJE ZOB S SADJEM IN ZELENJAVO?

BELJENJE ZOB S SADJEM IN ZELENJAVO?

Katera hrana vse naj bi pobelila zobe?

Verjetno ste že zasledili, da se lahko zobe posvetli tudi s pomočjo sadja in zelenjave. Takšna hrana naj bi spodbujala slinjenje in s tem čiščenje zob. Sadne kisline naj bi delovale belilno z vplivom na pigmente, ki se zadržujejo na površini zob.

Belilni učinek naj bi imelo naslednje sadje in zelenjava:

  1. jabolka,
  2. limone,
  3. pomaranče,
  4. jagode,
  5. hruške,
  6. zelena,
  7. korenje,
  8. brokoli,
  9. čebula.

Kako učinkovito je beljenje zob s sadjem ali zelenjavo?

Zavedajte se, da čudežev od takšne vrste “belilnih” sredstev ne smemo pričakovati. Potrebna je previdnost s pretirano uporabo tovrstnega načina beljenja zob. Sadne kisline in sadni sladkor lahko škodujejo zobem, če jih pretirano izpostavljamo tovrstnim snovem. 

Navodila pri tovrstnem beljenju zob pogosto zajemajo tudi napotke, da si je potrebno po drgnjenju zob s sadjem ali zelenjavo še poščetkati zobe. S tem bi odstranili sadni sladkor in kisline. Problem nastane, kadar se to stori prehitro po “beljenju.” S tem lahko odnesete vrhnji sloj razmehčane zobne sklenine in povečate tveganje za nastanek zobne erozije. Posledica je nastanek transparentne sklenine in preobčutljivosti zob.

Če sadje in zelenjavo koristimo kot del zdrave in uravnotežene prehrane, se zobem ne bo nič kaj škodljivega zgodilo. Povsem druga zgodba pa je, če bi zobe obsesivno namakali v limoninem soku, po več minut dnevno in celo večkrat na teden, s ciljanjem na bolj bele zobe.

 

Sadne kisline mehčajo sklenino, sladkor pa poveča tveganje za nastanek kariesa.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.