BELILA V PROSTI PRODAJI

BELILA V PROSTI PRODAJI

Kakšne belilne sisteme lahko kupimo?

Zunanje beljenje zob se je prvič pojavilo že leta 1800, ko so zobozdravniki pričeli pacientom svetliti zobe. Danes je najpopularnejša metoda profesionalnega estetskega beljenja s pomočjo posebnih nosilcev, ki jih izdela zobni tehnik in se vanje vstavlja belilo. To stori pacient kar sam doma in počasi beli zobe več dni skupaj. Ta metoda se je pričela uporabljati že leta 1989.

Z razvojem dentalne industrije se je poleg profesionalnih produktov v zobnih ambulantah pričela večati tudi ponudba na samem trgu in tako se danes lahko belilna sredstva za zobe kupi tudi v trgovinah.

Obstaja vrsta različnih produktov za beljenje zob, ki se jih lahko dobi v drogerijah in bolje založenih trgovinah.

Belila v prosti prodaji so lahko v obliki:

1. Belilne zobne paste.

2. Belilni geli. Posebni belilni sistemi v obliki gelov imajo dodane žlice za belilo in niso prilagojene posameznikovim zobem, temveč so pogosto univerzalne. Lahko se zgodi, da žlice niso dovolj dolge in ne pokrijejo zadnjih zob, lahko se zgodi da se sploh ne prilegajo zobem in zato belilni gel ne seže po vsej površini zob oz. pride na dlesni in povzroči draženje.

3. Belilne tekočine oz. ustne vode.

4. Belilni trakovi. Trakovi za beljenje zob, ki jih nanesemo na zobe, zaradi svoje oblike pogosto ne pobelijo predela zoba ob dlesni.

5. Belilni žvečilni gumiji.

6. Peresa za beljenje zob.

7. Belilni pudri.

Kako učinkovita so belila, ki se jih dobi v prosti prodaji?

Potrebno je ločiti dve metodi beljenja zob, vendar je samo ena tista, ki ji upravičeno rečemo “belilna”. Svetlenje zob lahko poteka tako, da se spremeni notranjo barvo zoba s pomočjo vodikovega peroksida (t.i. profesionalno estetsko beljenje zob, ki ga ponujajo zobne ambulante). To je pravo beljenje zob z opaznim učinkom.

Drug način beljenja zob pa je z odstranitvijo madežev, ki so se pojavili na površini, to je s polirnimi snovmi. To ni beljenje zob v pravem pomenu, saj gre v bistvu bolj za čiščenje zobne površine. Slednje omogočijo produkti za beljenje na osnovi abrazivov, ki se dobijo v trgovinah. 

Sicer je ponudba belilnih produktov je zelo pestra. Odločate se lahko med različnimi oblikami belilnih sredstev (geli, trakovi, pudri, …), kot tudi vrsto snovi (abrazivi, vodikov peroksid) s katero želite doseči učinek belih zob.

 

Število produktov za beljenje zob na trgu narašča že zadnjih dvajset let. Pri belilnih sistemih kupljenih v trgovinah, je težko oceniti, kako učinkoviti so. 

Če se odločimo za uporabo belil iz proste prodaje, je bolje uporabiti manj agresivne, ki pa se zato dlje uporabljajo. Belila, ki jih dobimo v trgovini so lahko neprimerna, saj ni nobenega zagotovila za kakršnokoli kontrolo in varnost uporabe kot tudi učinkovitost. 

Stranski učinki se lahko pojavijo, če se jih uporablja predolgo ali se ne upošteva navodil uporabe. Vsebujejo lahko dvomljive sestavine in slabo prilegajoče opornice za zobe. 

 

Belilna sredstva v prosti prodaji pogosto vsebujejo premajhne količine belila, da bi se pokazali vidni učinki.

Belilne zobne paste

Belilne zobne paste odstranjujejo le površinska zabarvanja in v resnici ne pobelijo zob, če med sestavinami ni navedenega vodikovega peroksida. Če je v sestavinah naveden vodikov peroksid, zobna pasta lahko beli zobe, a glede na to da je koncentracija vodikovega peroksida v prosti prodaji možna le do največ 0,1 %, je učinek slab. 

Pogosto proizvajalci niti ne navedejo natančne sestave belila, ampak le koncentracijo, včasih pa tudi te ne. Nekatere snovi učinkujejo do določenega obsega, a še zdaleč ne do takšnega učinka kot učinkuje beljenje pri zobozdravniku. 

Belilne zobne paste, ki ne vsebujejo vodikovega peroksida, imajo ponavadi večje abrazivne delce in tako le na mehanični način (s poliranjem) zagotavljajo odstranjevanje površinskih madežev. Ker so takšne paste agresivne, lahko ob dolgotrajni uporabi poškodujejo zobe in mehka tkiva. 

Če ne pijemo veliko kave in čajev ter ne kadimo in zobje niso zabarvani, potem po uporabi belilnih zobnih past ne boste opazili razlike. 

Večina “belilnih” zobnih past vsebuje le abrazive, ki polirajo zobe. Če smo že nekaj časa uporabljali belilno zobno pasto z abrazivi, ki je odstranila zunanja zabarvanja, potem nadaljna uporaba takšnih past ne pripomore k boljšemu belilnemu učinku, saj smo obloge že odstranili. 

Torej nekdo, ki ima že naravno bele zobe brez madežev, posebne razlike v belini kljub uporabi takšne paste ne bo opazil. 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.