HUDE BOLEČINE PO PULJENJU ZOBA

HUDE BOLEČINE PO PULJENJU ZOBA

Kaj pomeni huda bolečina po odstranjenem zobu?

V večini primerov so hude bolečine po odstranitvi zoba povezane s suhim vnetjem rane, ki se strokovno imenuje alveolitis sicca.

Alveolitis lahko nastane v 3 dneh po odstranitvi zoba, ker se je strdek odstranil iz ekstrakcijske rane. Strdek, ki nastane v rani, ustavi krvavitev in stimulira celjenje kosti. Če se strdek odstrani ali se ne formira, je zobnica, kjer je bil prej zob, ves čas prazna.
Ali ste vedeli?
Ponavadi je suho vnetje rane povezano z odstranitvijo modrostnih zob.

Kako preprečiti nastanek alveolitisa?

Zelo pomembno je, da ekstrakcijske rane ne izpiramo in ne odstranjujemo krvnega strdka, saj je ta pomemben za hitro zacelitev rane. Brez krvnega strdka v zobnici, se bo rana celila dlje in veliko bolj boleče kot sicer.

Da preprečimo nastanek alveolitisa, je potrebno upoštevati nekaj priporočil po odstranitvi modrostnega zoba.

  1. Ne pijte po slamici.
  2. Ne pijte gaziranih pijač.
  3. Ne kadite.
  4. Izogibajte se naporu.
  5. Ne kašljajte in ne kihajte.
  6. Ne spirajte področja z vodo.

Bolečina, ki je normalna po odstranitvi zoba, izgine v 24 urah, medtem ko bolečina zaradi alveolitisa traja še 3-5 dni po odstranitvi zoba in traja tedne, da izgine. 

Prisotni so lahko tudi zadah, bolečine v ušesih in neprijeten okus v ustih.

Kakšni so znaki in simptomi alveolitisa?

Če krvnega strdka v ekstrakcijski rani ni, je na tem mestu kost izpostavljena, kar je izjemno boleče. Pojavi se huda bolečina, ki izžareva navzgor in navzdol po obrazu ter se še poslabša ob pitju mrzlih pijač ali dihanju mrzlega zraka. Bolečina je pri razgaljeni kosti tako močna, ker so bolečinski receptorji popolnoma izpostavljeni okolici. Čas najbolje loči normalno bolečino po odstranitvi zoba od bolečine pri alveolitisu. 

 
 

Kakšno je zdravljenje alveolitisa?

Vneto kostno steno se lahko izpira, doda površinske anestetike in sistemske analgetike. To ublaži bolečino v dolgem procesu celjenja. Izjemoma se doda antibiotik. Kiretaža za odstranitev nekrotičnih tkiv je redko potrebna. Zdravljenje je simptomatsko, rana se po večini zaceli sama in bolečina popusti, le traja nekoliko dlje kot pri normalnem celjenju rane.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.