ALI VESTE, KAKO KISLA JE HRANA IN PIJAČA, KI JO UŽIVATE VSAK DAN?

ALI VESTE, KAKO KISLA JE HRANA IN PIJAČA, KI JO UŽIVATE VSAK DAN?

Kisline v hrani in pijači škodujejo zobem. Če pogosto posegamo po taki vrsti hrane in pijače, se lahko začnejo procesi zobne erozije.
Ali ste vedeli?
Kislinsko erozijo zob lahko povzroči tudi želodčna kislina.

Kako kisla hrana in pijača vplivajo na zobe?

Zobna sklenina se začne razgrajevati pod vplivom kislin. Pomemben dejavnik je, kolikokrat na dan zaužijemo takšno živilo. Ali živilo vsebuje kisline, je potrebno pogledati med sestavine na embalaži. Tudi sadje in zelenjava lahko vsebujejo kisline.

Zobje so narejeni tako, da lahko vzdržijo različne ustne pH. Zobje se s slino remineralizirajo, kar predstavlja zaščito naših zob. Kljub temu, da uživamo kisla živila, lahko zobe ohranjamo zdrave.

Tako kot povsod, tudi v načinu prehranjevanja obstajajo določene meje zmernosti, ki se jih je dobro držati, zato da ne začnemo škodovati lastnemu zdravju. Ni se potrebno izogibati kislim živilom. Potrebno je le upoštevati določena priporočila.

Kako prepoznati hrano in pijačo, ki vsebuje kisline?

Na tovarniškem pakiranju lahko med sestavinami najdemo naslednje dodane kisline:

 1. Ocetna kislina. Je glavna komponenta kisa. Nahaja se tudi v kečapu in gril omaki, zaradi česar imata pH 3,9.
 2. Askorbinska kislina. Znana je tudi pod imenom vitamin C. Vitamin C je zdrav, a če ga pojemo preveč, lahko raztaplja zobe.
 3. Citronska kislina. Ta kislina daje kisli okus agrumom. Citronska kislina se lahko nahaja tudi v koncentriranih sadnih sokovih, kateri so lahko dodani različni pripravljeni hrani.
 4. Fumarna kislina. Pogosto se nahaja v različnih pijačah in v sredstvu za zgoščevanje pudingov.
 5. Jantarna kislina. Nastane pri fermentaciji sladkorja. Najdemo jo v pivu in vinu, lahko pa se dodaja tudi nekateri hrani.
 6. Mlečna kislina. Nahaja se v kislih mlečnih proizvodih, kot je na primer jogurt.
 7. Jabolčna kislina. Ta kislina daje zelenim jabolkam in grozdju kisli okus. Nahaja se lahko tudi nekaterih gumijastih kislih bonbonih. Jabolčna kislina se lahko v sadnih koncentriranih sokovih. Ko sok koncentrirajo, mu odvzamejo vodo. Nastane povečana količina kisline, ki je škodljiva zobem.
 8. Fosforna kislina. Nahaja se predvsem v gaziranih pijačah.
 9. Vinska kislina. Nahaja se v sadju, kot so primer banane, grozdje, v vinu in nekateri ostali hrani.

Od česa je odvisno ali bo kislina poškodovala zobe?

 1. Kontaktni čas kisle hrane oz. pijače z zobmi. Dlje kot zobe namakamo v kislem okolju, več škode lahko povzročimo. Prej kot pogoltnemo kislo hrano oz. pijačo bolje je.
 2. pH hrane in pijače. Nižji kot je pH, bolj je hrana oz. pijača kisla in bolj je škodljiva za zobe.
 3. Kvaliteta sline. Slina, ki ima približno nevtralen pH, lahko nevtralizira snovi, ki pridejo v ustno votlino. Bolj kot ima snov nizki pH (oz. bolj kot je kisla), počasneje jo slina nevtralizira.
 4. Vsebnost kalcija, fosfata in fluorida. Če kisla pijača ali hrana vsebuje katerega izmed omenjenih ionov, povzroča manj škode na zobe.
kisla živila

Katere pijače so škodljive za zobe?

 • Športne pijače. Športne pijače so dobre za rehidracijo, a njihova kisla narava je lahko škodljiva za zobe ob pretirani uporabi. Nekatere imajo pH celo nižji od 3, kar pomeni, da so lahko zelo kisle.
 • Sadni sokovi. Naravni sadni sokovi so sicer zdravi, a njihov pH se giblje okoli 3, odvisno od vrste sadja.
 • Gazirani sokovi (Coca Cola, Sprite, …). Ti sokovi imajo prav tako pH okoli 3. Coca Cola ima pH = 2.5, saj se voda meša z ogljikovim dioksidom, kar ustvarja ogljikovo kislino.
 • Zelenjavni sokovi. Ti sokovi imajo pH okoli 4. Paradižnikov sok ima najbolj erozivni učinek.
 • Pijače s sadnim okusom. Te pijače vsebujejo umetne sadne arome.Da imajo pijače dober okus, se jim pogosto doda citronsko kislino.
 • Ledeni čaji. Navadni domači čaji imajo pH okoli 7.2, medtem pa imajo ledeni čaji pH okoli 3.
 • Vino in pivo. Vina lahko vsebujejo kar precej kisline in imajo pH okoli 3. Bolj so vina sladka, več kisline imajo, saj proizvajalci poskušajo uravnavati sladkost. pH piva lahko variira od 3.7 do 4.1.
 • Voda z okusom. Nekatere vode z okusom delujejo dobra izbira, ker niso kot navadna voda, saj imajo okus in malo kalorij. Vendar nekatere vode z okusom imajo lahko pH okoli 3, kar pomeni, da lahko škodijo zobem.
 • Pinjenec. Pinjenec ima pH okoli 4.41 do 4.83, odvisno od vrste. Čim ima živilo pH pod 5.5 pomeni, da raztaplja zobno sklenino.

Obstaja tudi nekaj pijač, ki niso kisle.

Kava je še vedno rahlo kisla, ker ima pH = 5.5, a se nahaja tik nad mejo kritičnega pH, kar pomeni, da se zobje še ne razgrajujejo. Nekatere kave se lahko približajo pH 5.0, druge pa imajo pH celo čez 6, kar je odvisno od tega od kod kava prihaja.

Mleko ima pH 6.8, sojino mleko pa ima pH 7.0.

Voda ima nevtralen pH 7.

Kljub temu, da so zobje najtrši del našega telesa, imajo določene šibkosti. Kislina jih zlahka uniči.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.