ALI VESTE, KDAJ SE JE ZAČELA UPORABA ZOBNIH PAST?

ALI VESTE, KDAJ SE JE ZAČELA UPORABA ZOBNIH PAST?

Zobna pasta ima zelo stare korenine, saj imamo zapisane dokaze o prvih recepturah zobne paste že iz leta 1550 p. n. š. v egipčanskem medicinskem priročniku, Eberjevem papirusu.
Ali ste vedeli?
Zanimivo je, da so se že stare civilizacije zanimale za zdravje ustne votline.

Antična Grčija

Hipokrat, antični grški zdravnik, pa je bil dejansko prvi, ki je priporočal uporabo zobnih past. Narejene so bile iz pepela las in miši. Verjeli so, da imajo živali (ki so očitno imele močne zobe) v telesu določene snovi, ki se lahko prenesejo na ljudi.

Hipokrat (460-377 p.n.š.)

Stari rimljani

Rimljani so prav tako skrbeli za svoje zobe. Umivali so jih s pomočjo volne in zobne paste, ki je bila narejena iz mletih rogov, živalskih lobanj in kozje masti. Opisani so tudi primeri uporabe soli in mire.

Kitajska

Kitajci so uporabljali mešanico soli, mošusa in urina, s katero so poskušali ohranjati čiste, zdrave, bele zobe ter zdrave dlesni.

Srednji vek

V srednjem veku so priporočali, da se naj ljudje izogibajo grobim praškom, saj bi lahko poškodovali površino zob. Aktivne sestavine v tem času so bile astringenti, germicidni agensi in abrazivi.

Doba preventivnega zobozdravstva

Nova doba na področju preventivnega zobozdravstva se je pričela z ameriškim zobozdravnikom in prvim oralnim mikrobiologom Willoughby Dayton Miller-jem (1853–1907) v letu 1890. Opisal je teorijo nastanka zobne gnilobe, čemur je sledil velik razcvet industrije zobne paste, ki je pričela dodajati nove agense v zobne paste.

Modernejše izvedbe zobnih past so pričele nastajati po drugi svetovni vojni. Veliko dentalne industrije je pričelo izdelovati zobne paste na podlagi znanstvenih študij. Prava revolucija v izdelavi zobnih past je prišla šele z pričetkom dodajanja fluora v zobne paste, kar je drastično zmanjšalo nastanek zobne gnilobe v populaciji.

Willoughby Dayton Miller (1853–1907)

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.