ALI TVEGATE GLIVIČNO OKUŽBO ZARADI NOŠENJA ZOBNE PROTEZE?

ALI TVEGATE GLIVIČNO OKUŽBO ZARADI NOŠENJA ZOBNE PROTEZE?

Okužbo pod protezo povzročajo glivice Candida albicans. Skupaj z različnimi vrstami bakterij običajno kolonizirajo usta, prebavila, itd. Običajno je Candida pod nadzorom in je del normalne ustne flore. Če pa se pogoji okolja zanje ugodno spremenijo pa lahko postanejo tudi škodljive. V takšnem primeru se lahko razvije protezni stomatitis.
Ali ste vedeli?
Protezni stomatitis se lahko se ponovi tudi po tem, ko je že bil zdravljen in odpravljen, saj gre za kronično stanje.

Opis

Kaj je glivična okužba pod protezo?

Glivična okužba, ki se pojavi ob nošenju zobne proteze se strokovno imenuje protezni stomatitis. Je pogost pojav pri ljudeh, ki nosijo proteze in se kaže kot eritem (živo rdeča sluznica) pod protezo. Okužba je lahko popolnoma asimptomatska, kar pomeni, da posameznik niti ne ve, da jo ima.

Protezni stomatitis je lahko povezan s slabo ustno higieno in higieno proteze, z nenehnim nošenjem proteze (tudi čez noč), kajenjem in nizko vsebnostjo vitamina A v telesu. Povezava med Candido in proteznim stomatitisom je znana že desetletja.  

Protezni stomatitis je je kronična in večvzročna bolezen, ki lahko poslabša kvaliteto posameznikovega življenja.

Vzroki

Zakaj nastane protezni stomatitis?

Nastane zaradi različnih dejavnikov. Najpogosteje gre za kombinacijo lokalnih in sistemskih dejavnikov. Okoli 67% ljudi, ki nosi protezo naj bi imeli protezni stomatitis povezan s Candido albicans (glivice). Najdemo lahko različne vrste Candide, ki živijo v bazi proteze in ustni votlini. 

Pri proteznem stomatitisu najdemo posebno ustno mikrofloro, ki povzroči nastanek bolezni. Odločilnega pomena je tudi ustrezna higiena ustne votline in protez. Proteze najpogosteje najdemo pri starejši populaciji s slabšim imunskim sistemom, kateri se težje bori proti različnim patogenom.

Približno 82 vrst bakterij in 3 vrste gliv Candide se lahko nahajajo v ustni votlini in na protezi.

Zdravljenje

Zdravljenje proteznega stomatitisa

Protezni stomatitis zahteva ukrepe pri terapiji ustnih tkiv in obvezno tudi proteze same. Ob dobrem režimu ustne higiene in temeljitem čiščenju proteze, se predpiše še protiglivična terapija.  Zdravljenje lahko traja do enega meseca. Kontrole pacientov s protezami se priporočajo na eno leto.

ALI TVEGATE GLIVIČNO OKUŽBO ZARADI NOŠENJA ZOBNE PROTEZE?
Photo by tooheys from FreeImages

Preventiva

Kako preprečiti nastanek proteznega stomatitisa?

1. Ustrezna higiena protez. Temeljito dnevno odstranjevanje bakterijskega biofilma (mehkih oblog) iz proteze in zob je izjemnega pomena pri preprečevanju proteznega stomatitisa. Osnovno pravilo je: ščetkaj in namakaj. Uporabljajte mehko ščetko in neabrazivno čistilo za proteze, ne zobne paste. Ne ščetkajte premočno, da se ne uniči površine proteze. Groba površina proteze je idelano gojišče bakterij in glivic. Poščetkati je potrebno vse površine proteze, posebno tisto kije v direktnem stiku s sluznico (še posebej, če uporabljate lepilne kreme za proteze). 

Vsaki dan namakajte protezo v čistilnih tabletah za proteze. To bo dezintificiralo protezo in uničilo morebitni preostali plak in trdovratnejše madeže iz proteze.

 

2. Razbremenite ustno sluznico za vsaj nekaj ur v dnevu. Dobro je, da so usta nekaj časa v dnevu brez proteze, najbolje preko noči. Včasih eritem izgine samodejno, po tem ko se proteze ne nosi med spanjem vsaj 14 dni.

3. Operite protezo po jedi. Po obroku je dobro, da se proteza spere z vodo, da se odstranijo ostanki hrane. 

4. Prenehajte s kajenjem. Prenehanje s kajenjem ustavi nadaljno rast gliv.

 

Preventiva omogoča vzpostavitev dobrega ustnega in splošnega zdravja posameznika, ki nosi protezo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.