ALI STE VEDELI, DA LAHKO OKUŽEN ZOB PRISPEVA K IZGUBI LAS?

ALI STE VEDELI, DA LAHKO OKUŽEN ZOB PRISPEVA K IZGUBI LAS?

Alopecija areata je bolezen, ki se izraža kot plešavost in tudi izgubljanje dlak drugod po telesu. Pojavlja se v okroglih do ovalnih vzorcih na enem ali več mestih lasišča, na začetku ponavadi v velikosti kovanca.
Ali ste vedeli?
V redkih primerih alopecije areate lahko nastane popolna plešavost in tudi izguba dlak drugod po telesu.

KAj je alopecija areata?

Alopecija areata, znana tudi kot plešavost na določenem delu lasišča. Lasje in pa tudi dlake izpadejo z nekaterih ali vseh delov telesa. Pojavi se lahko tudi izpadanje dlak na bradi in obrveh, izpadejo lahko celo trepalnice.

Morda se zdi nenavadno, da lahko zobna okužba povzroči izpadanje las, vendar je mogoče. Če padete v nesrečno skupino vsakega tisočega posameznika, ki trpi za to nenevadno boleznijo, potem je morda čas, da obiščete tudi zobozdravnika.

V približno 80 % je izpadanje las dedno, vseeno pa gre pri alopeciji areati za nekoliko drugačen primer.

Nenadno in neenakomerno izpadanje las brez očitnega vzroka je morda posledica alopecije areatae, avtoimunskega stanja. 

Alopecijo areato lahko sprožijo številni dejavniki, med njimi tudi okužen zob.

Zobna okužba in alopecija areata

Alopecija areata je avtoimunska bolezen in obstaja več dejavnikov, ki bi lahko oslabili imunski sistem. Če bi bila v ustni votlini prisotna kakšna hujša zobna okužba, bi ta lahko vplivala tudi na izgubo las.

Bele krvne celice pričnejo napačno napadati lasne mešičke in jih oslabijo do točke, da se rast las ustavi. Oboleli zob povzroči, da bele krvničke intenzivno delajo in napadajo bakterije, ki se nahajajo v/ob okuženem zobu, z namenom da uničijo to okužbo. Te bele krvne celice lahko včasih migrirajo tudi do bližnjih celic, na primer tistih, ki jih najdemo v lasnih mešičkih.

Alopecija areata zaradi zobne okužbe je pogosta na bližnjih področjih. Izpadanje dlak oz. las lahko vidimo na bradi, obrveh, vratnem, čelnem ali spodnjih delih lasišča. 

V približno 50% primerov alopecije nastane spontana regeneracija las brez posebnega  zdravljenja. Verjetnost popolne regeneracije pa se zmanjša, če se resnost stanja povečuje. 

7 do 10% pacientov lahko doživi obsežnejše in kronične oblike bolezni.

Zdravljenje alopecije areate

Dobra novica pri alopeciji areati, ki jo povzroča zobna okužba je, da jo je mogoče pozdraviti in ustaviti. Če se simptomi ujamejo v zgodnjih fazah, je mogoče izpadanje las zlahka ustaviti, čemer sledi ponovna izrast las.

Pravih zdravil za alopecijo areato ni, obstajajo pa nekatere možnosti, ki so na voljo za pomoč pri odpravljanju izpadanja las. Obstajajo steroidne injekcije za lasišče, kadar so plešasta mesta precej majhna. Zdravljenje vključuje več injekcij, ki se ponavljajo vsakih štiri do šest tednov. Obstajajo tudi različne druge metode simptomatskega zdravljenja, vendar nobena prav ne zdravi in odpravlja vzrokov, le lajša simptomatiko.

ALI STE VEDELI, DA LAHKO OKUŽEN ZOB PRISPEVA K IZGUBLJANJU LAS?

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.