ALI STE ODSTRANILI NEIZRASLI MODROSTNI ZOB?

ALI STE ODSTRANILI NEIZRASLI MODROSTNI ZOB?

Zakaj nekateri modrostni zobje ne izrastejo?

Včasih modrostni zobje ne izrastejo ali pa izrastejo le delno, kar pomeni, da je v ustni votlini viden le posamezen vršek zoba, ne pa celotna krona.

Pogosto je razlog za nepopolno izrast modrostnega zoba nesorazmerje med velikostjo čeljusti in zobmi. To pomeni, da zobje nimajo dovolj prostora, da bi lahko v celoti izrasli v ustno votlino in se "zagozdijo". To se lahko zgodi v zgornji ali spodnji čeljusti.
Ali ste vedeli?
Zobozdravnik se pogosto odloči za odstranitev takšnih zob, saj pogosto prinašajo težave.  

Kakšne težave so povezane z neodstranjenimi delno izraslimi modrostnimi zobmi?

  1. Vnetje dlesni okoli delno izraslega modrostega zoba.
  2. Karies na sosednjem zobu zaradi žepa, ki se ustvari med njima.
  3. Nastanek ciste okoli vrečke, ki obdaja modrostni zob.
  4. Vnetje, ki prispeva k obrazni bolečini in sistemskemu obolenju.
  5. Težave pri protetičnih načrtih. 

Kako poteka odstranitev neizraslega modrostnika?

Kirurški poseg se opravlja v lokalni anesteziji, kjer so le lokalno prehodno omrtvi tkiva (pacient je pri zavesti), zaradi česar je poseg brezbolečinski. V izjemnih primerih se poseg opravi pod narkozo oz. splošno anestezijo, ko pacient ni pri zavesti. Dlesen nad neizraslim modrostnikom se prereže in odkrije. S svedrom se odstrani del kostnega pokrova nad zobom, nato pa se zob osvobodi, po potrebi se zob še razpolovi in izvleče. Dlesen se zašije, šive pa se pobere po enem tednu.  

Kakšni so lahko zapleti po odstranitvi neizraslega modrostnega zoba?

  1. VNETJE RANE. Vnetje rane praviloma le podaljša celjenje, ne prispeva pa k drugih posledicam.
  2. PODALJŠANA KRVAVITEV. V primeru, da opažate podaljšano krvavitev po posegu, je le to ponavadi lahko rešiti z enostavnimi posegi.
  3. KOMUNIKACIJA S SINUSOM. Zgornji modrostni zobje lahko ležijo zelo blizu sinusa in lahko ob njihovi odstranitvi pride do komunikacije s sinusom, ki pa se v večini primerov spontano zapre. Korenine modrostnikov v takšnih primerih ločuje od sinusa le tanka plast kosti in sluznica.
  4. POŠKODBA ŽIVCA. Odstranitev spodnjih modrostnih zob je nekoliko bolj težavna, saj le ti ležijo v bližini živca, ki se lahko med posegom poškoduje, česar vedno ni mogoče preprečiti, kar lahko vodi do prehodne zmanjšane občutljivosti spodnjega dela ustnice na prizadeti strani (gibljivost je ohranjena), zelo redko pa so posledice dolgotrajne. Še bolj redko se zgodi, da pride do okvare jezičnega živca, kar vodi do zmanjšanega okušanja in občutljivosti polovice jezika na prizadeti strani.
  5. OTEKLINA. Po odstranitvi modrostnih zob pogosto nastane oteklina lic, saj je telo v fazi zdravljenja. Mehka tkiva in kost so bila med posegom poškodovana. Vsa travma, ki je bila povzročena, se mora zaceliti. To je razlog, da lica otečejo in spremenijo barvo. Oteklina je po takem posegu normalna in ni razloga za pretirano skrb. Največja je prvi in drugi dan po posegu. Oteklina in bolečina normalno začneta pojenjati 3-4 dni po posegu  in popolnoma izgineta po 1 tednu. Normalno je tudi, da je oteklina večja zjutraj in se čez dan manjša. Če oteklina in bolečina še po 3-4 dneh naraščata, je to potrebno sporočiti v ambulanto, kjer je bil poseg opravljen, saj gre lahko za infekcijo. Ob infekciji se lahko pojavi tudi vročina, kar je sicer redko, vendar mogoče. 

Kako ravnati po odstranitvi neizraslega modrostnega zoba?

Hlajenje

Oteklina lic se pojavi po izdrtju zoba kot del naravnega procesa celjenja in ni nič neobičajnega. Nemalokrat se zgodi, da mora oralni kirurg prerezati dlesen in odnesti nekaj kosti, da lahko dostopi do modrostnega zoba. Hlajenje operativnega področja je predvsem pomembno prvih 24 ur po posegu. 0-24 ur po izdrtju modrostnega zoba držite mrzli obkladek na licu 20 minut. Mrzlih obkladkov ne smete položiti direktno na kožo, ampak jih zavijte v krpo.

Dvignite vzglavje med spanjem

Tudi na takšen način lahko manjšate oteklino, saj lahko na ta način tekočina lažje drenira zaradi gravitacije in vstopi nazaj v obtok. Zato so lica bolj otečena zjutraj kot popoldne. Ponoči si lahko pomagate z blazinami, ki dvignejo vzglavje, tako da ne ležite popolnoma horizontalno in se lahko zjutraj zbudite z manjšo oteklino kot sicer.

Dobra ustna higiena

Potrebno je ščetkanje zob z mehko zobno ščetko in temeljito ter redno odstranjevanje zobnih oblog, saj le to v dobri meri prispeva k hitrejšemu in boljšemu celjenju. Ne drezajte v rano in po šivih.

Ne izpirajte rane

To je pomembno posebej prvi dan po posegu.

Mirovanje

Priporoča se mirovanje prve 3 dni po posegu. Potrebo po bolniškem staležu odreja vaš zdravnik in se lahko razlikuje od posameznika do posameznika, odvisno od težavnosti posega, pridruženih morebitnih zapletov, celjenja, itd.

Mehkejša hladna hrana

Ne jejte vroče in tople hrane, raje posegajte po mehkejši, mlačni ali hladni hrani in jejte bolj na zdravi strani. To je pomembno predvsem prvi dan po posegu.

Ne ogrevajte operativnega področja

Ne pijte alkohola in ne kadite

Vsaj 3 dni po posegu ne pijte alkohola in ne kadite.

Protibolečinske tablete

Priporoča se jemanje paracetamola (Lekadol, itd.) ali nesteroidnih antirevmatikov (Nalgesin, Ibuprofen, itd.). Ne jemljite Aspirina.

2
Komentarji

avatar
1 Komentiraj teme
1 Odgovori na teme
0 Sledilci
 
Komentar z največ odzivi
Najbolj bran komentar
2 Komentarji avtorjev
Zobozdravnik Maribordida Zadnji komentarji avtorjev

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

novi starejši najbolje glasovani
dida
Gost
dida

Moj neizrasli modrostni zob zgoraj mi raste v smeri proti jezicku na nebu in imam veliko obrobnih težav saj so tam sluznice in sem začela smrčati V mladosti sem bila opozorjena da naj si dam odstraniti v času, ko sta zametka, vendar mi nihče kasneje, ko sem pokazala ni resno jemal in so pripisovali tezave z drugimi stvarmi. Zdaj malo oteženo poziram. Silno me je strah posega saj imam občutek, ko da imam tujek skoraj sredi nebnice in se mi zdi to nemogoče odstraniti. Zaradi tega tudi stalno smrkam itd. Je imel kdo podobno pri zgornjih modrostnih zobeh;?