ALI SO BAZENI ŠKODLJIVI ZA ZOBE?

ALI SO BAZENI ŠKODLJIVI ZA ZOBE?

Ali lahko voda iz bazena obarva zobe?

Optimalni pH vode v bazenu je med 7,2 to 7,6, kar velja za bazično. Snovi se raztapljajo v kislem okolju in v bazah postanejo ponovno trdne. V bazenu kalcij in minerali prej utrdijo zobno sklenino, kot pa jo raztopijo. 

Večji kot je pH v bazenu v kombinaciji z antimikrobnimi snovmi, prej se proteini v ustih razgradijo in spojijo z minerali, zaradi česar se tvori trda rumeno rjava obloga predvsem na sprednjih zobeh. 

To se pogosto zgodi pri plavalcih, ki trenirajo v bazenih po več ur na teden. Takšne obloge lahko odstrani zobozdravnik in ker se lahko ponavljajo, so redni obiski priporočljivi.

Rednim plavalcem se svetuje fluoriranje zob.

Ali lahko voda iz bazena raztopi zobe?

Zobje se začnejo raztapljati šele, ko pH v ustih pade pod 5,5, zato bazenska voda ne raztaplja sklenine. Če pa se pod kakšnim razlogom pH vode v bazenu spusti pod to raven, pa lahko postane škodljiva. To se pogosto zgodi v bazenih, ki imajo dodani plinski klor. Tvori se hipokloritna kislina, ki pa jo običajno nevtralizirajo z bazo. 

V primeru, da je dodane premalo baze, lahko voda postane preveč kisla in tako škodljivo deluje na zobe. Nastane lahko zobna erozija. Ta se lahko razvije zelo hitro (že v enem mesecu), če je ima voda nizek pH in so zobje pogosto v stiku z njo. 

Kaj pa poškodbe zob?

Ogromno poškodb v področju ustne votline se zgodi ravno na bazenih. Otroci, ostri betonski robovi bazena in mokre bazenske površine so recept za poškodbe zob. Lahko jih preprečite, če upoštevate osnovna priporočila.Tekanje okoli bazena ni priporočljivo. Voda, ki se nabere okoli bazena naredi tla gladka. Otroke opozorite, naj okoli bazena hodijo, saj bodo tako zmanjšali verjetnost padcev in poškodb zob.

Opozorite otroke na nevarnosti. Če so otroci že dovolj stari, jim razložite, da si lahko na bazenu poškodujejo zobe, če ne bodo previdni. Mnogi otroci niti ne vedo, da se zobje lahko odlomijo ali kako drugače poškodujejo. Ob opozorilu bodo veliko previdnejši med preživljanjem časa ob bazenu.

Igrajte se previdno. Metanje otrok v vodo lahko hitreje pripelje do poškodb ustne votline, saj lahko nepričakovano udari ob rob ali dno bazena. Tudi, če otrok trči v drugo osebo, lahko to povzroči dentalno travmo.

V primeru nesreč, je dobro da imate shranjeno telefonsko številko zobozdravnika in da veste, kako ravnati, če se izbije zob iz čeljusti.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.