ALI LAHKO SPIMO Z ZOBNO PROTEZO?

ALI LAHKO SPIMO Z ZOBNO PROTEZO?

Morda so vaše nove proteze dovolj udobne, da jih nosite ves čas, tudi med spanjem. Pa vendar je morda bolje, da daste vaši sluznici nekaj premora. Tukaj je nekaj koristnih informacij o tem, zakaj je bolje, da ne spite z vašimi protezami in jih ne nosite vseh 24 ur na dan.
Ali ste vedeli?
Ustna sluznica se ponoči sprosti in nekoliko regenerira.

Ali lahko spimo s protezo?

Odgovor je sicer da, vendar je bolje, če se ponoči proteze odstranijo iz ust, saj se lahko ustna sluznica, ki ves dan nosi protezo, nekoliko relaksira. Vsaj 6 ur na dan je dobro, da so usta brez protez.

Čeprav obstoječe študije zagotavljajo nasprotujoče si rezultate, je kljub vsemu priporočljivo, da ne nosite proteze 24 ur na dan. Tako boste zmanjšali verjetnost pojava proteznega stomatitisa.

Če ste dobili nove proteze, je dobro, da jih v prvem tednu nosite ves čas, razen, ko spite ali če jih je potrebno očistiti po jedi.

Zobne proteze, ki so vsako noč v ustih, lahko kažejo povečano akumulacijo bakterij in mehkih oblog, posebno, če proteze niso temeljito očiščene vsak dan. Nastane lahko slab zadah ali celo okužba mehkih tkiv ust.

Če ste se odločili, da boste protezo ves čas nosili, tudi med spanjem, je dobro, da med dnevom najdete čas, da protezo in usta dobro očistite. Proteze nikoli ne pustite v ustih več kot 24 ur brez vmesne dobre higiene

Dnevno rutinsko čiščenje protez jih bo ohranilo kot nove še dolgo časa. Na ta način boste lahko odstranili obloge in bakterije. Namakanje zobne proteze v vodi skupaj z uporabo čistilnih tablet, jih bo dobro očistilo in odstranilo morebitne ostanke, ki jih s ščetko ne dosežete. Vedno upoštevajte navodila za uporabo na embalaži čistilnih tablet. Samo čistilne tablete pa ne zadostujejo, vedno je potrebno protezo še poščetkati. 

Zagotoviti morate tudi, da je voda, ki jo uporabljate za vašo raztopino za čiščenje, topla in ne vroča, saj lahko poškoduje protezo.  Potem morate proteze temeljito izplakniti pod tekočo vodo, preden jih vstavite v usta.

Kam s protezo, če ni v ustih?

Če ponoči protezo odstranite iz ust, jo po dobro izvedenem čiščenju odložite v kozarec z vodo. Preverite tudi, da nivo vode popolnoma pokriva vaše zobne proteze, tako da se ne izsušijo.  

 

Zobne proteze morajo biti vedno v vlažnem okolju, ali so to usta ali pa kozarec z vodo.

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.