ALI NOŠENJE FIKSNEGA ZOBNEGA APARATA BOLI?

ALI NOŠENJE FIKSNEGA ZOBNEGA APARATA BOLI?

Ali nameščanje nesnemnega ortodontskega aparata boli?

Ortodont prilepi nesnemni (fiksni) ortodontski aparat na zobe tako, da nadane kovinska obročka na šestice in nosilce (brekete) na ostale zobe. Na koncu jih poveže z ortodontsko žico in nadane elastike (gumice) okrog nosilcev. 
 
Fiksni aparat na zobe deluje s silami in jih tako premika v želene položaje. Ko se fiksni aparat vstavi v ustno votlino, ni prisotnih bolečin. Čez nekaj ur po aktivaciji zobnega aparata, se lahko zobje nekoliko razbolijo. 

Bolečina ponavadi ni zelo močna, čeprav je odvisno od posameznika do posameznika.

Na začetku, ko se fiksni aparat aktivira, je lahko prisotno nekaj neugodja ali bolečina, nato pa počasi spontano izgine.

Kako pa je z bolečino naslednjih nekaj dni po namestitvi aparata?

Nekateri pacienti bolečine sploh ne občutijo, sicer pa je najmočnejša bolečina prisotna prvih 24 ur po namestitvi aparata. Če je bolečina prve 4 dni močnejša, se lahko po potrebi vzame tudi analgetik. 
 
Po približno 4 dneh bolečina izgine, saj so se zobje že začeli premikati in se je žica sprostila. Nato je občutek enak, kot če aparata ne bi bilo na zobeh.

Ali menjavanje gumic na rednih kontrolah boli?

Pri vmesnih kontrolah, kjer se menja elastike in žični lok, se lahko zobje ponovno razbolijo, vendar praviloma manj kot pri prvem obisku.
 

Ortodont odstrani lepilo iz vseh zob in spolira zobe.

Ali odstranjevanje nesnemnega aparata boli?

Pri odstranjevanju fiksnega aparata ob končanem ortodontskem zdravljenju bolečina ni prisotna, slišno je le pokanje lepila od odstranjevanju nosilcev iz zob. 
 

Komentarji

avatar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.